Šta čeka Trampa i Kima na istorijskom samitu: Ogroman upitnik, ishod neizvjesan

Tramp će biti prvi aktuelni američki predsjednik da direktno razgovara s jednim od nasljednika dinastije Kim
0 komentar(a)
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2018. 10:54h

Američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog vođu Kim Džong Una u Singapuru u utorak čeka istorijski samit s neizvjesnim ishodom poslije više decenija supotstavljanja i tenzija u odnosima SAD i Sjeverne Koreje.

U centru svih razgovora biće sjevernokorejski nuklearni program zbog koga su Pjongjangu tokom više godina UN uvele niz sankcija.

Kim Džong Un je već stigao u Singapur. U novijoj istoriji nema presedana za kocku u koju se upustio do sada izolovani Kim Džong Un, navodi agencija AP.

Tramp će biti prvi aktuelni američki predsjednik da direktno razgovara s jednim od nasljednika dinastije Kim.

On se očekuje u Singapuru danas popodne po centralnoevropskom vremenu.

Ogroman upitnik vlada nad tim bilateralnim sastankom koji će cio svijet u utorak pomno pratiti, prenosi Frans pres.

Vašington traži potpunu denuklearizaciju Severne Koreje, provjerljivu i nepovratnu. Sjeverna Koreja se izjasnila za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, ali ta neprecizna formulacija ostavlja mogućnost za brojna tumačenja.

Jedan analitičar smatra da je jedini realističan ishod sastanka otvaranje procesa u etapama.

Vašington je nagovijestio kao jedan mogući konkretan rezultat samita načelni dogovor da se zvanično okonča Korejski rat (1950-1953), koji je zaključen primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom, tako da su Sjeverna i Južna Koreja praktično još u ratu.

Pred odlazak iz Kanade, gdje je bio na sastanku G7, Tramp je juče ponovo izrazio optimizam pred ovaj sastanak, koji će, kako se nada, obilježiti njegovo predsjedništvo.

"Imam utisak da Kim Džong Un želi da uradi nešto važno za svoj narod, i ima šansu", rekao je Tramp i dodao da je to jedinstvena šansa koja se neće više ponovoti. Američki predsjednik je rekao da ide u misiju mira.

Tramp je rekao da će rezultat u mnogome zavisiti od njegovih instikata. On je rekao da će već u prvom minutu sastanka s Kimom znati da li je sjevernokorejski vođa ozbiljan oko pregovora o nuklearnim pitanjima.

U više rezervisanom stilu, državni sekretar SAD Majk Pompeo, koji se dva puta sreo s Kim Džong Unom u Pjongjangu, takođe je izrazio nadu u dobar ishod sastanka.

"U avionu Er fors uan, na putu za samit u Singapuru. Bolja budućnost je moguća za Sjevernu Koreju", napisao je Pompeo u Tviter poruci poslatoj tokom leta za Singapur u predsjedničkom avionu.

Održavanje samita postalo je mogućnost jedne martovske večeri u Bijeloj kući kada je južnokorejski izaslanik predao poziv Kim Džong Una koji je, na opšte iznenadjenje, Donald Tramp odmah prihvatio.

Od kada je Tramp šokirao saveznike, zvaničnike Bijele kuće, i po nekim izvještajima i same Sjevernokrejce kada je u martu prihvatio Kimov poziv na sastanak, dvojica vođa su se usmjerili ka susretu koji bi mogao da ima povoljan rezultat za milione ljudi, navodi agencija AP.

Tramp, koji sebe smatra izuzetnim pregovaračem, prema brojnim posmatračima bio je mnogo manje zahtijevan od svojih prethodnika prije nego što je prihvatio da sjedne za pregovarački sto s Kim Džong Unom.

"Ljudi govore o istorijskom samitu... ali važno je imati u vidu da je taj samit bio moguć za svakog američkog predsjednika koji je želio da ga održi i da ni jedan nije to želio, iz dobrih razloga", rekao je Kristofer Hil, bivši američki pregovarač o tom pitanju.

Bonus video: