SZO: Remdesivir neefikasan u liječenju kovida-19

Ministarstva zdravlja Crne Gore, prošle sedmice je saopštilo da je Vlada uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana Crne Gore koji su zaraženi koronavirusom, a imaju težu kliničku sliku

14850 pregleda 218 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da ljekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti kovid-19.

Studija o ljekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata je pokazala da ovi ljekovi imaju male ili nikakve rezultate u liječenju oboljelih od kovida-19.

Ministarstva zdravlja Crne Gore, prošle sedmice je saopštilo da je Vlada uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana Crne Gore koji su zaraženi koronavirusom, a imaju težu kliničku sliku.

Tada je saopšteno i da je "iskazana potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mjesečnom nivou", te da "imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400 eura (bez PDV-a)"

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno i da "s obzirom na izraženu potrebu u nabavci lijeka remdesivir, Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm" će izvršiti hitnu nabavku i uvoz lijeka u potrebnoj količini za mjesec oktobar".

Remdesivir, lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija "Gilead Sciences", bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti kovid-19.

Taj lijek prvenstveno je namijenjen liječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri liječenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Ovi rezultati treba da prođu dodatne stručne provjere.

Nasumično ispitivanje ovih ljekova sprovedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata. Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobilo nijedan od ispitivanih ljekova.

Kompanija "Gilead" izrazila je zabrinutost, jer "podaci nisu detaljno analizirani", pa tvrdi da se zbog toga "ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ranije ovog mjeseca su podaci američke studije o remdesiviru kompanije "Gilead" pokazali da je liječenje ovim lijekom smanjilo vrijeme oporavka pacijenata oboljelih od kovida-19 za pet dana u poređenju sa pacijentima koji su dobili placebo u ispitivanju u koje je bilo uključeno 1.062 pacijenata.

"Podaci SZO izgledaju nedosljedni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontroliranih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrđuju kliničku korist od remdesivira", rekao je "Gilead" za agenciju Rojters.

Korišćenje remdesivira je 1. maja odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA) u SAD i od tada je ovaj lijek dobio regulatorno odobrenje u nekoliko drugih zemalja.

Bonus video: