"Testiramo iz predostrožnosti"

U australijskim karantinima istim uređajem provjeravali glukozu ljudima, pozvali ih da se testiraju na HIV

Iako su uređaji dizajnirani za nekoliko primjena kod jedne osobe, osoblje ih je koristilo za ispitivanje nivoa glukoze kod više korisnika. Zdravstvena agencija je u procesu kontaktiranja više od 200 korisnika karantina jer postoji rizik od kontaminacije i zaraze virusom koji se prenosi krvlju

8556 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Australijska vlada je priznala da je na više od 200 bivših korisnika karantina koristila istu opremu za testiranje glukoze u krvi te ih je pozvala da se što prije testiraju na bolesti koje se prenose krvlju, uključujući i HIV.

Ovo je još jedan od niza neuspjeha te vlade da se pravilno nosi s pandemijom, piše CNN. Na primjer, zbog nedostatka zaštite došlo je do pojave žarišta u hotelima koji su bili predviđeni za karantin u Melburnu, zbog čega je drugi najveći grad u zemlji mjesecima bio pod strogim mjerama.

Kako je došlo do greške pri testiranjima?

Australija je u martu zatvorila svoje granice, a svi građani koji su se vratili u zemlju morali su platiti 3.000 australijskih dolara kako bi proveli dvije nedjelje u državnom objektu za karantin.

Safer Care Viktoria, zdravstvena agencija istoimene savezne države, saopštila je juče kako je u procesu kontaktiranja 243 osobe kojima je prije 20. avgusta testirala nivo glukoze u krvi jer postoji rizik od kontaminacije i zaraze virusom koji se prenosi krvlju, uključujući HIV-om.

Medicinski radnici su u tim objektima koristili iste uređaje za testiranje glukoze u krvi kod onih koji su imali dijabetes.

Iako su uređaji dizajnirani za nekoliko primjena kod jedne osobe, osoblje ih je koristilo za ispitivanje nivoa glukoze kod više korisnika.

Svaki put su stavili novu iglu, ali u uređajima može ostati mikroskopska količina krvi.

Agencija Safer Care je napomenula kako uređaj ne može prenijeti koronavirus jer se on ne širi krvlju, no da postoji "nizak klinički rizik" od zaraze hepatitisom B i C te HIV-om.

"Testiramo iz predostrožnosti"

"Klinički rizik od infekcije je nizak. Međutim, iz predostrožnosti smo osigurali testiranja", navode u saopštenju.

U saveznoj državi Viktoriji do sada je zabilježeno više od 20.000 slučajeva koronavirusa, uključujući preko 800 smrtnih slučajeva, što je čini glavnim žarištem Australije.

Naime, u cijeloj Australiji je do sada evidentirano više od 27.400 slučajeva i ukupno 905 mrtvih, piše CNN.

Preporučujemo za Vas