Preminuo volonter koji je primio vakcinu protiv korone sa Oksforda

Kompanija Astro Zeneka i Univerzitet Oksford stigli su do treće faze ispitivanja vakcine protiv koronavirusa. Prije nekoliko nedjelja, dalja istraživanja su stopirana, nakon što je je vakcina proizvela “ozbiljne neželjene događaje” kod učesnika testiranja u Velikoj Britaniji

27156 pregleda 1457 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, a koju su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford, preminuo u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine.

Služba je saopštila da je istraga u toku, prenosi Rojters.

Savezni univerzitet u Sao Paulu, koji pomaže u koordinaciji tokom kliničkog ispitivanja treće faze u Brazilu, saopštio je da je preminuli volonter bio Brazilac.

Kompanija Astro Zeneka i Univerzitet Oksford stigli su do treće faze ispitivanja vakcine protiv koronavirusa. Prije nekoliko nedjelja, dalja istraživanja su stopirana, nakon što je je vakcina proizvela “ozbiljne neželjene događaje” kod učesnika testiranja u Velikoj Britaniji, podsjeća portal Nova.rs.

Pod “ozbiljnim neželjenim događajem”, podrazumijeva se reakcija na vakcinu koja je prouzrokovala hospitalizaciju, životno ugrožavajuće posljedice ili smrt.

Pauziranja prilikom testiranja vakcine nisu neuobičajena, ali je to ipak udarac za sve one koji su očekivali da će vakcina biti spremna za nekoliko mjeseci.

Oksfordski virusolog Rob Lamkin-Vilijams u julu je tvrdio da je Velika Britanija veoma blizu krajnje faze razvoja vakcine protiv korone i da se nada da će s vakcinacijom moći da se počne prije Božića.

“Vakcina se već proizvodi na nekoliko lokacija u Evropi i Americi i, što je još važnije, u Serum institutu u Indiji. Dakle, već je u toku globalna proizvodnja vakcine, koja će biti upotrijebljena ukoliko se klinička ispitivanja pokažu uspješnim”, rekao je tada Vilijams.

Za sada nije poznato da li će treća faza ispitivanja biti prekinuta nakon što je preminuo volonter.

Bonus video: