ANTINUKLEARNI AKTIVISTI POZDRAVLJAJU, SAD I druge nuklearne sile PROTIV

UN: Sporazum o zabrani nuklearnog oružja ratifikovalo 50 država, stupa na snagu za 90 dana

Sporazum, potpisan u septembru 2017. godine, do petka je ratifikovalo 49 članica UN, a juče je to učinio i Honduras i omogućio njegovo stupanje na snagu

5297 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada UN u Njujorku, Foto: Shutterstock
Zgrada UN u Njujorku, Foto: Shutterstock

Ujedinjene nacije (UN) su objavile da je 50 država ratifikovalo međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja i da će on stupiti na snagu za 90 dana.

Ratifikaciju sporazuma pozdravjaju antinuklearni aktivisti, dok joj se oštro protive Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge velike nuklearne sile.

Sporazum, potpisan u septembru 2017. godine, do petka je ratifikovalo 49 članica UN, a juče je to učinio i Honduras i omogućio njegovo stupanje na snagu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pohvalio je 50 država koje su ratifikovale sporazum, kao i aktivnosti nevladinog sektora koje su doprinijele ratifikaciji.

Stupanje sporazuma na snagu 22. januara je "kulminacija globalnog pokreta da se skrene pažnja na katastrofalne humanitarne posljedice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja", rekao je Gutereš.

On je naveo i da sporazum predstavlja "suštinsku posvećenost potpunoj eliminaciji nuklearnog oružja, koja ostaje najviši prioritet UN".

Honduras je ratifikovao sporazum na 75. godišnjicu ratifikacije Povelje UN, kojom je zvanično osnovana svjetska organizacija.

Preporučujemo za Vas