Na izbore izašlo već 60 miliona Amerikanaca, oboren rekord

Demokrate imaju značajnu prednost u prijevremenim glasovima iako su ih i republikanci u istoriji slali u velikom broju. Ovaj put manje glasaju unaprijed jer je američki predsjednik više puta ponavljao da je sistem slanja glasova podložan prevarama

8393 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Više od 60 miliona Amerikanaca već je glasalo na američkim predsjedničkim izborima osam dana prije njihovog održavanja, što je rekordan broj koji je naznaka potencijalno najveće izlaznosti u istoriji SAD-a, prenosi Hina.

Taj broj je posljednji znak velike angažovanosti američkih birača u borbi republikanskog predsjednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog izazivača Džoa Bajdena, kao i njihove odlučnosti da minimiziraju rizik od izloženosti koronavirusu koji je u SAD-u odnio više od 225 hiljada života.

Demokrate imaju značajnu prednost u prijevremenim glasovima iako su ih i republikanci u istoriji slali u velikom broju. Ovaj put manje glasaju unaprijed jer je američki predsjednik više puta ponavljao da je sistem slanja glasova podložan prevarama.

Na temelju tog velikog broja politikolog sa Univerziteta u Floridi Mihael MekDonald, voditelj projekta U.S. Elections Project, predviđa da će ukupna izlaznost na izborima biti oko 150 miliona, što predstavlja 65 posto onih s pravom glasa i najveći broj od 1908. godine.

Američki birači ove su godine već ranije glasali u većem broju nego u cijeloj 2016. godini.

Bonus video: