EKSPLOZIJA U VJERSKOJ ŠKOLI

"Neko je unio kesu sa bombom u medresu": Poginulo sedam učenika u Pešavaru, ranjeno 112

Snažna eksplozija koja se čula u mnogim djelovima Pešavara dogodila se u dijelu škole gdje su učenici stariji od 18 godina, rekao je jedan od nastavnika

12636 pregleda 73 reakcija 0 komentar(a)
Detalj nakon napada, Foto: Reuters
Detalj nakon napada, Foto: Reuters

U velikoj eksploziji bombe u islamskoj vjerskoj školi u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana poginulo je najmanje sedam učenika, a ranjeno 112, javili su policijski i bolnički izvori novi bilans napada.

Eksplozija se dogodila za vrijeme posebnog časa o učenjima islama u glavnom holu medrese Džamija Zibairija, rekao je policijski zvaničnik Vakar Azim.

"Eksplozija se dogodila za vrijeme nastave o Kuranu. Neko je unio kesu (sa bombom) u medresu", rekao je Vakar Azim za Frans pres.

Osoba koja je donijela bombu napustila je mjesto prije eksplozije, dodao je on.

Prethodni bilans bilo je četvoro mrtvih i 34 ranjenih.

Agencija AP iz bolničkih izvora navodi da je sedam učenika poginulo, a 70 ranjenih primljeno u jednu bolnicu i 42 u drugu, što čini ukupno 112 ranjenih.

Snažna eksplozija koja se čula u mnogim djelovima Pešavara dogodila se u dijelu škole gdje su učenici stariji od 18 godina, rekao je jedan od nastavnika.

Rekao je da ima povrijeđenih među djecom koja su u drugom dijelu zgrade.

Policija je navela da je najmanje pet kilograma eksploziva upotrijebljeno u napadu.

Nekoliko ranjenih učenika je u kritičnom stanju i bolnički zvaničnici strahuju da bi broj mrtvih mogao dalje da raste, prenosi AP.

Vlasti su navele da su neki od nastvnika i zaposlenih u školi takođe ranjeni u eksploziji.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Napad se dogodio posle više mjeseci relativnog mira u Pakistanu i posebno u Pešavaru gdje su se nekad svakodnevno događali napadi, ali je bezbjednost znatno poboljšana.

Ekstremističko nasilje znatno je smanjeno u Pakistanu poslije više vojnih operacija u plemenskim zonama koje se graniče sa Avganistanom, ali ima grupa koje i dalje mogu da izvode napade.

U napadu pakistanskih talibana na školu u Pešavaru u decembru 2014. godine poginulo je više od 150 ljudi, velikom većinom djece.

Pakistanska vojska je tada pojačala svoje operacije protiv oružanih grupa.

Preporučujemo za Vas