PREDSJEDNIČKI IZBORI U SAD

Blumberg ulaže još 15 miliona dolara u Bajdenovu kampanju u Ohaju i Teksasu

Pošto kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski, i Tramp i Bajden su pažnju usmjerili na mali broj država u kojima je ishod neizvjestan

1680 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki milijarder Majkl Blumberg odlučio je da uloži dodatnih 15 miliona dolara u promociju predsjedničkog kandidata demokrata Džozefa Bajdena u saveznim državama Ohajo i Teksas.

Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka, već je uložio 100 miliona dolara svog bogatstva kako bi pomogao Bajdenu da na izborima 3. novembra u saveznoj državi Florida pobijedi predsjednika SAD Donalda Trampa.

Na izdvajanje dodatnih 15 miliona dolara odlučio se nakon što je vidio rezultate istraživanja koje je njegova politička organizacija sprovela tokom vikenda, navodi Asošiejted pres.

Do prije nekoliko nedjelja smatralo se da će Tramp gotovo izvjesno osvojiti i Teksas i Ohajo, države u kojima je pobedio i na izborima 2016. godine kada je postao predsjednik.

Međutim, posljednjih nedjelja kampanje Bajden je smanjio razliku u te dvije države, a ankete predviđaju tijesan rezultat.

Reklamama u Teksasu i Ohaju za koje Blumberg izdvaja novac demokrate će kritikovati Trampovo upravljanje krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

U Ohajo će biti i reklama koje promovišu Bajdenov plan za nove investicije.

U fokusu kampanje u SAD nalazi se mali broj saveznih država koje faktički odlučuju ishod izbora zbog specifičnosti američkog izbornog sistema.

Pobjednika izbora ne odlučuje ukupan broj glasova na nivou cijele zemlje, nego broj takozvanih elektora koje kandidati dobijaju u svakoj od 50 saveznih država i u Distriktu Kolumbija. Pobjednik izbora je kandidat koji osvoji najmanje 270 od 538 elektora.

Pošto kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski, i Tramp i Bajden su pažnju usmjerili na mali broj država u kojima je ishod neizvjestan.

Preporučujemo za Vas