Pfizer još ne objavljuje podatke o svojoj vakcini

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da bi vakcina mogla biti dostupna prije izbora 3. novembra, ali je posljednjih nedjelja njegova administracija naglasila da će jedna vakcina biti spremna ove godine

3039 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Proizvođač lekova Pfizer saopštio je da još nije spreman da objavi podatke o trećoj fazi ispitivanja svoje vakcine protiv kovid 19, koju razvija sa njemačkom firmom BioNTek SE.

Pfizer je u prezentaciji naveo da nezavisni posmatrač koji će utvrditi da li je ispitivanje uspješno još uvek nije sproveo nijednu privremenu analizu efikasnosti. Izvršni direktor Albert Burla ranije je rekao da bi kompanija mogla objaviti podatke o efikasnosti vakcine već ovog mjeseca, prenosi Rojters.

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da bi vakcina mogla biti dostupna prije izbora 3. novembra, ali je posljednjih nedjelja njegova administracija naglasila da će jedna vakcina biti spremna ove godine.

Pfizer se nada da će biti prvi američki proizvođač ljekova koji je objavio uspješne podatke o ispitivanju vakcine protiv kovid 19 u kasnoj fazi, prije konkurentske kompanije Moderna. Pfizer i BioNTek pokrenuli su ispitivanja na 44.000 dobrovoljaca u 3. fazi svog "kandidata" za vakcinu krajem jula.

Bonus video: