Nikaragva donosi zakon o lažnim vijestima

Kako prenosi Hina, prema novom zakonu o sajber kriminalu mogu se izreći zatvorske kazne do četiri godine za sve one koji su proglašeni krivim za objavljivanje lažnih vijesti na društvenim mrežama ili u vijestima

1538 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kongres Nikaragve je velikom većinom usvojio zakon kojim se se reguliše šta može i šta ne može da se objavljuje na društvenim mrežama i u vijestima, što je potez koji je opozicija osudila kao pokušaj da se uguše kritike na račun predsjednika Danijela Ortege.

Kako prenosi Hina, prema novom zakonu o sajber kriminalu mogu se izreći zatvorske kazne do četiri godine za sve one koji su proglašeni krivim za objavljivanje lažnih vijesti na društvenim mrežama ili u vijestima.

Oni koji objelodane podatke koje vlada nije odobrila suočavaju se sa zatvorskom kaznom u trajanju od četiri do šest godina, dok ljudima koji otkrivaju informacije koje ugrožavaju nacionalnu bezbjednost prijeti zatvor do osam godina.

Očekuje se da će Ortega potvrditi zakon za koji je glasalo 70 od 91 poslanika.

Izglasavanje zakona je izazvalo kritike opozicionih aktivista i medijskih organizacija koje smatraju da takav zakon kriminalizuje novinarstvo.

Pristalice Ortege u Kongresu smatraju da će zakon regulisati sajber, seksualne i finansijske zločine, kao i širenje lažnih informacija.

Oni tvrde da je sloboda izražavanja već regulisana ustavom.

U Nikaragvi, Ortega je na vlasti poslednjih 13 godina.

Bonus video: