Tramp nije uradio ništa dobro za Rusiju, ali je manje od dva zla

Neki ruski političari su slavili pobjedu republikanskog predsjednika 2016, ali su se kasnije jako razočarali

6949 pregleda 0 komentar(a)
Rusi se ne nadaju boljim odnosima ako Tramp pobijedi, Foto: Reuters
Rusi se ne nadaju boljim odnosima ako Tramp pobijedi, Foto: Reuters

Vladimir Žirinovski, čvrsti saveznik predsjednika Vladimira Putina, organizovao je slavlje uz šampanjac u ruskom parlamentu povodom pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima 2016.

Međutim, veteran ruske političke scene kaže da će se ovog vikenda njegovi mladi aktivisti okupiti ispred američke ambasade u Moskvi i uzvikivati “Srušite Bajdena i Trampa”.

“On (Tramp) nije uradio ništa dobro za nas,” rekao je agenciji Rojters Žirinovski, lider Liberalno-demokratske partije Rusije.

“Ali, ponašamo se u skladu sa ruskom poslovicom da biramo manje od dva zla. Bajden je preveliko zlo”.

Žirinovski (74) je poznat po zapaljivoj nacionalističkoj retorici i često ima neprimjerene nastupe, ali se njegovi komentari ponekad vide kao odraz raspoloženja u Kremlju - koji je, kada su u pitanju američki izbori, blago naklonjen Trampu, piše Rojters.

Donji dom ruskog parlamenta pozdravio je aplauzom Trampovu pobjedu 2016, iskazujući zadovoljstvo zbog njegove pohvale na račun Putina i nadajući se boljim odnosima. Rojters navodi da je ta euforija isparila nakon četiri godine. Neki djelovi ruske političke elite su pozdravili polarizaciju koju je Tramp podstakao u američkoj politici.

“Amerikanci su bili previše zauzeti međusobnim sukobima da bi obraćali pažnju na nas, i to nam se sviđa,” rekao je ruski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman. “Ne volimo kad drugi zabadaju nos u naše poslove.”

Međutim, nade Kremlja u bolje američko-ruske odnose nikad se nisu ostvarile. Vašington je uveo Rusiji sankcije zbog navodnog miješanja u američke izbore i drugih akcija, pokušao da osujeti projekat gasovoda Sjeverni tok i povukao se iz ključnog sporazuma o nuklearnom naoružanju.

“Tokom Trampovog mandata, u principu su uništeni svi stubovi odnosa,” kaže Andrej Kortunov, šef ruskog Savjeta za međunarodne poslove.

“Imali smo diplomatski rat, obje ambasade su postale kao tvrđave pod opsadom,” kaže Kortunov, misleći na talas protjerivanja diplomata zbog trovanja ruskog dvostrukog agenta u Britaniji 2018.

Kremlj je saopštio da će Rusija sarađivati sa bilo kojim američkim liderom, a nedavna Putinova saopštenja po tom pitanju pokazuju da se on osigurava za svaki ishod, hvaleći i kritikujući i Trampa i Bajdena, navodi Rojters.

Bajden i Putin u Moskvi 2011.
Bajden i Putin u Moskvi 2011.foto: Reuters

Zvaničnici ruske vlade privatno kažu da se ne nadaju boljim odnosima ako Tramp pobijedi jer očekuju da će Kongres i domaća politika u SAD i dalje uveliko ograničavati njegov manevarski prostor.

Smatraju da je Bajden oštriji prema Rusiji, ali da je manje nepredvidiv od Trampa i možda otvoreniji za sklapanje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja.

Izbori mjesecima obaraju vrijednost rublje, pri čemu investitori povezuju Bajdenovu pobjedu sa većim rizikom od dodatnih sankcija.

Prema zvaničnoj retorici, Žirinovskog i ostalih, zaključuje se, međutim, da je Tramp i dalje omiljeni kandidat Moskve, iako je splasnuo prošli entuzijazam. Kremlj je optužio Bajdena za raspirivanje mržnje prema Rusiji time što ju je okarakterisao kao najveću prijetnju po američku nacionalnu bezbjednost. Samit 2018. u Helsinkiju je pokazao da se Putin i Tramp dobro slažu na ličnom nivou, ali ne postoje takve nade kada je u pitanju odnos Putin-Bajden.

“Jasno je da se te dvije ličnosti međusobnoo ne obožavaju,” rekao je Kortunov.

Bonus video: