Operacija američke vojske: Spašen američki državljanin koji je otet u Nigeru

"Taj američki državljanin je bezbjedan i o njemu sada brine američki Stejt department. Niko od pripadnika američke vojske nije povrijeđen u operaciji", navedeno je u saopštenju

5941 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki državljanin otet u Nigeru u zapadnoj Africi protekle nedjelje spašen je u američkoj vojnoj operaciji, rekao je danas jedan američki zvaničnik za AP, a njegovo oslobađanje potvrdio je i Pentagon.

Naoružani otmičari oteli su Flipa Nejtana Voltona sa njegove farme u Masalati u južnom Nigeru, blizu granice sa Nigerijom, rano ujutro u utorak, i tražili otkup od njegovog oca.

Američko ministarstvo odbrane potvrdilo je danas da je sprovedena operacija spasavanja, navodeći da se to desilo u sjevernoj Nigeriji, koja se graniči sa Nigerom.

"Taj američki državljanin je bezbjedan i o njemu sada brine američki Stejt department. Niko od pripadnika američke vojske nije povrijeđen u operaciji", navedeno je u saopštenju.

U Nigeru u posjlednje vrijeme raste broj napada ekstremista povezanih sa Islamskom državom i sa Al Kaidom.

Ova otmica dogodila se dva mjeseca pošto su ekstremisti vezani za Islamsku državu ubili šest francuskih humanitarnih radnika i njihovog lokalnog vodiča dok su bili u posjeti rezervatu istočno od glavnog grada Nijamea.

Neimenovani zvaničnik rekao je za AP da nema čvrstih indicija da je Voltonova otmica vezana za terorizam i da se izgleda više radi o otmici radi otkupa.

On je rekao da je američka vlada bila zabrinuta da bi taj talac mogao da bude predat drugoj terorističkoj organizaciji ili da bi otmica mogla da preraste u dugotrajno držanje taoca.

Taj zvaničnik rekao je da je Volton sada vraćen nazad u Niger i da za njega nije plaćen nikakav otkup.

Bonus video: