U dijelu muslimanskog svijeta nastavljeni protesti protiv Makrona

Manji protesti održani su Libiji, Turskoj i Indiji, prenijela je agencija AP i ocijenila da su okupljanja nastavljena uprkos Makronovoj izjavi kanalu Al Džazira u kojoj je naveo da ima razumijevanja za muslimanski svijet

5572 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta u Pakistanu protiv Makrona, Foto: Rojters
Sa protesta u Pakistanu protiv Makrona, Foto: Rojters

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Pakistanu na protestu protiv francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je nedavno branio slobodu izražavanja u svojoj zemlji gdje je nastavnik istorije ubijen jer je na času đacima pokazivao karikature o muslimanskom proroku Muhamedu.

Manji protesti održani su Libiji, Turskoj i Indiji, prenijela je agencija AP i ocijenila da su okupljanja nastavljena uprkos Makronovoj izjavi kanalu Al Džazira u kojoj je naveo da ima razumijevanja za muslimanski svijet ali je istovremeno osudio "manipulacije i nasilje".

"Moja je uloga da smirujem situaciju ali i da štitim slobodu izražavanja u Francuskoj", rekao je Makron u dugom intervjuu datom u subotu Al Džaziri.

Makron je rekao da razumije da muslimani mogu da budu "šokirani" karikaturama o proroku Muhamedu ali da žali zbog nesuglasica i manipulacija "političkih i vjerskih lidera" koji su pozvali na proteste i bojkot francuskih proizvoda u muslimanskom svijetu.

"Mogu da razumijem da neko može da bude šokiran karikaturama, ali neću nikada prihvatiti da se može opravdati nasilje. Naše slobode, naša prava, smatram da je moj zadatak da to štitim", dodao je predsjednik Francuske.

Makron je nedavno na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju rekao da će Francuska "nastaviti da brani karikature". Mladi islamista je 16. oktobra ubio Patija jer je na času pokazao đacima karikature proroka Muhameda.

Makronova izjava je izazvala talas nezavodovljstva u muslimanskom svijetu, a najglasniji je bio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je izrazio "sumnju u mentalno zdravlje" francuskog kolege.

Bonus video: