"MIJEŠANJE U UNUTRAŠNJE STVARI"

Kina obećava adekvatan odgovor na američku prodaju oružja Tajvanu

Tajvan je odavno problem koji remeti odnose SAD-Kina. Vašington nema formalne odnose s demokratski izabranom vladom tog ostrva, ali je njen glavni saveznik

2828 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je danas obećala da će uputiti "adekvatan i neophodan odgovor" ako Sjedinjene Američke Države nastave sa najnovijom planiranom prodajom oružja Tajvanu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da je prodaja naoružanih dronova za 600 miliona dolara Tajvanu "brutalno miješanje u unutrašnje stvari Kine koje ozbiljno podriva kineski suverenitet i bezbjednosne interese".

SAD bi trebalo da otkažu sve takve prodaje Tajvanu "kako bi se izbjeglo dalje ugrožavanje odnosa Kine i SAD i mira i stabilnosti na Tajavu '', rekao je Vang novinarima na dnevnom brifingu.

Kina, koja Tajvan smatra svojim teritorijom, daće "adekvatan i neophodan odgovor u skladu sa razvojem situacije", rekao je Vang.

Stejt department je juče saopštio da je odobrio da Tajvan kupi četiri drona - aviona na daljinsko upravljanje i odgovarajuću opremu "spremnu za oružje".

"Predložena prodaja služi američkim državnim, ekonomskim i bezbjednosnim interesima, podržavajući kontinuirane napore primaoca (Tajvana) da modernizuje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost", piše u saopštenju.

"Predložena prodaja pomoći će poboljšanju sigurnosti primaoca (Tajvana) i održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomskog i opšteg napretka u regionu", ocenio je Stejt department.

Navodi se i da će prodaja dronova poboljšati odbranu Tajvana jačanjem njegovih obavještajnih, nadzornih i izviđačkih sposobnosti i da može pomoći u odvraćanju vojne akcije protiv njega.

Samo prošle nedelje, Trampova administracija je odobrila planove za prodaju raketnih sistema "Harpun" Tajvanu za 2,37 milijardi dolara. To je učinjeno svega nekoliko sati pošto je Peking, zbog prethodnog sporazuma o isporuci oružja Tajvanu, najavio sankcije američkim dobavljačima vojne tehnike, uključujući "Boing", vodećeg isporučioca po ugovoru o "Harpunu".

Vladajuća Komunistička partija Kine tvrdi da je Tajvan koji se 1949, tokom Gradjanskog rata, otcijepio od Kine, deo njene teritorije i prijeti da će ga invazijom vratiti u sastav kineske države. Vašington je 1980-ih godina obećao da će okončati prodaju oružja Tajvanu, insistirajući na tome da se spor Tajvana s Pekingom mora riješiti mirnim putem.

Kinesko-američki odnosi su se spustili na najniži nivo za nekoliko decenija usled sporova o bezbjednosti, tehnologiji, pandemiji koronavirusa i ljudskih prava.

Tajvan je odavno problem koji remeti odnose SAD-Kina. Vašington nema formalne odnose s demokratski izabranom vladom tog ostrva, ali je njen glavni saveznik.

Američki zakon nalaže vladi da osigura da se Tajvan može braniti. Prodaja oružja tom ostrvu porasla je i po količini i po kvalitetu.

Preporučujemo za Vas