OEBS optužio Trampa za flagrantnu zloupotrebu položaja

"Ono što je zaista uznemiravajući je to što je šef države SAD zatražio kraj prebrojavanja (glasova) usred predsjedničkog takmičenja za Bijelu kuću, odnosno sa svim oznakama moći, i to zbog svoje navodne pobjede. To je flagrantna zloupotreba položaja", izjavio njemački poslanik Mihael Georg Link (Michael), koordinator međunarodnih posmatrača zaduženih za praćenje izbora u SAD

15746 pregleda 26 reakcija 11 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Međunarodni izborni posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) optužili su danas američkog predsjednika Donalda Trampa za "flagrantnu zloupotrebu položaja" jer je tražio obustavu brojanja glasova na predsjedničkim izborima prije završetka tog procesa.

"Ono što je zaista uznemiravajući je to što je šef države SAD zatražio kraj prebrojavanja (glasova) usred predsjedničkog takmičenja za Bijelu kuću, odnosno sa svim oznakama moći, i to zbog svoje navodne pobjede. To je flagrantna zloupotreba položaja", izjavio njemački poslanik Mihael Georg Link (Michael), koordinator međunarodnih posmatrača zaduženih za praćenje izbora u SAD.

Trampov izborni štab saopštio je u srijedu uveče da je zatražio obustavu brojanja glasova u državama Pensilvaniji i Mičigen, kao i ponovno brojanje glasova u Viskonsinu.

Link je za njemački list Štugarter Cajtung (Stuttgarter Zeitung) ponovio da su Trampove optužbe o manipulacijama "neutemeljene".

OEBS je u srijedu već naveo da su Trampove optužbe da demokrate žele da pokradu izbore "neosnovane".

"Naše kolege su još uvijek tu i mogu da potvrde da su primljeni i posmatrači različitih političkih timova i da se glasovi poslati poštom broje na pravilan način", dodao je Link.

OEBS je izrazio zabrinutost zbog mogućih dugoročnih posljedica stava američkog javnog mnjenja ukoliko nastavi da sumnju u pravilnost izbornog procesa.

"Glavna briga je to što SAD ne uspijevaju da se otarase duhova na koje se Tramp poziva", rekao je Link.

Prema njegovim riječima, čak i ako Tramp prizna svoj poraz i preda predsjedničku funkciju kako bi trebalo svom nasljedniku, njegove pristalice, podstaknute njegovom retorikom, mogle bi nasilje smatrati legitimnim oruđem, jer se više ne osjećaju demokratski predstavljenim.

Link je upozorio da je to opasnost koja bi mogla da traje dugo poslije izbora.

Prema posljednjim djelimičnim rezultatima, kandidat demokrata Džozef Bajden u vođstvu sa osvojenih 264 elektorskih glasova, dok ih Tramp ima 214.

Za pobjedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.

Bonus video: