Vojska Etiopije napala iz vazduha Tigraj, eskalaciju sukoba stručnjaci vide kao mogući početak građanskog rata

Ahmed koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog demokratskih reformi i dogovora sa susjednom Eritrejom, rekao je da su udari "prva runda operacija" protiv snaga Oslobodilačkog fronta naroda Tigraja (TPLF) koji upravlja tim regionom. Eventualne žrtve nije pomenuo

10342 pregleda 1 komentar(a)
Abij Ahmed, Foto: Rojters
Abij Ahmed, Foto: Rojters

Premijer Etiopije Abij Ahmed izjavio je večeras da je njegova vlada izvela vazdušne napade protiv snaga regiona Tigraj na više lokacija i da je tim udarima potpuno uništila rakete i drugo teško naoružanje i onemogućila eventualnu odmazdu.

Objava Ahmeda ukazuje na novu eskalaciju ovonedjeljnih sukoba za koje stručnjaci procjenjuju da bi mogli da znače početak građanskog rata u jednoj od najmoćnijih afričkih zemalja koja ima oko 110 miliona stanovnika, navodi Asošiejted pres.

Ahmed koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog demokratskih reformi i dogovora sa susjednom Eritrejom, rekao je da su udari "prva runda operacija" protiv snaga Oslobodilačkog fronta naroda Tigraja (TPLF) koji upravlja tim regionom. Eventualne žrtve nije pomenuo.

Naveo je da su vazduhoplovne snage Etiopije uništile teško naoružanje u Mekeleu, glavnom gradu Tigraja, i okolnim oblastima, dodajući da TPLF "ima želju da ih koristi".

Ahmed je kazao da će operacija biti nastavljena "dok hunta ne postane odgovorna pred zakonom".

Vlada Tigraja za sada nije reagovala, navodi AP.

Ahmed je u srijedu najavio opsežnu vojnu operaciju protiv regiona Tigraj, gdje je prethodno uveo šestomjesečno vanredno stanje i presjekao internet i telefonske veze.

Premijer Etiopije je tada rekao da su njegov potez iznudili lideri Tigraja koje je optužio za napad na važnu bazu vojske, s ciljem otimanja artiljerije i drugog oružja.

Tigrejci čine pet odsto stanovnika Etiopije, ali već dugo imaju značajan uticaj u zemlji. TPLF je dominirao politikom i snagama bezbjednosti od 1991. do 2018. kada je izabran Ahmed, poslije čega je oslabila moć te partije.

Angažovanjem oružanih snaga Etiopije eskalirale su tenzije koje su mjesecima tinjale između Ahmeda i TPLF.

Građanski rat u Etiopiji ne bi samo ugrozio njen ekonomski razvoj i opstanak, već bi mogao da destabilizuje čitav Rog Afrike, strateški region koji je jedan od najturbulentnijih djelova svijeta.

Bonus video: