"VRIJEME JE DA SE ZEMLJA UJEDINI"

Bajden: Pobijedićemo sa jasnom većinom, osvojio sam više od 74 miliona glasova

"Hajde da bijes i demonizaciju ostavimo za nama", rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike

15404 pregleda 7 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednički kandidat Demokratske partije na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden poručio je danas da će pobijediti na izborima i da je na putu da osvoji više od 300 elektorskih glasova, prenosi Glas Amerike.

Bajden je u govoru u Vilmingtonu u saveznoj državi Delaver rekao da će pobijediti u Pensilvaniji i da pobjeđuje u Arizoni i Nevadi.

"Pobijedićemo sa jasnom većinom", istakao je Bajden i dodao da je osvojio više od 74 miliona glasova - najviše u istoriji - i da će taj broj i dalje da raste.

Demokratski kandidat naglasio je da je vrijeme da se zemlja ujedini.

Naciji je poručio da su političke stranke možda protivnici, ali ne i neprijatelji.

"Hajde da bijes i demonizaciju ostavimo za nama", rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Takođe je rekao da je "rekordan broj Amerikanaca izabrao promjene" i da je dobio mandat da preduzme akciju u pogledu pandemije koronavirusa, ekonomije, klimatskih promjena i sistemskog rasizma.

Prema agenciji Asošiejted pres, Bajden je do sada pobijedio u 22 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija i "osvojio" 264 elektora, čime je došao nadomak pobjede, dok je aktuelni predsjednik SAD i kandidat Republikanske partije Donald Tramp dobio u 23 savezne države i "skupio" 214 elektorskih glasova. Kandidatu je za pobjedu potrebna podrška 270 od 538 elektora. Neizvjesno je u još četiri države, prema agenciji AP to su Pensilvanija (nosi 20 elektora), Džordžija (16), Sjeverna Karolina (15) i Nevada (6).

Na Aljasci (3), gdje AP takođe nije proglasio pobjednika, pobjeda Trampa je neupitna. U Pensilvaniji, poslije 98 odsto obrađenih glasova, Bajden vodi sa 49,6 odsto, dok Tramp ima 49,3 odsto. Bajden ima oko 16.800 glasova više od šefa Bijele kuće.

Najveća neizvjesnost je u Džordžiji, gdje poslije 99 odsto obrađenih glasova Bajden vodi sa 49,4 odsto, dok Tramp ima 49,3 odsto.

Bajden trenutno ima svega 4.224 glasova više od Trampa. U Sjevernoj Karolini, poslije obrađenih 99 odsto glasova, Tramp ima 50,1 odsto, a Bajden 48,7 odsto.

Predsjednik SAD ima oko 76.500 glasova više od kandidata demokrata. Bajden je ranije uvećao prednost u Nevadi, gdje poslije 87 odsto obrađenih glasova ima 49,8 odsto, dok je Tramp na 48 odsto.

Bajden vodi za oko 22.600 glasova.

Glasači se nisu opredjeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž).

Pošto je taj čin formalnost, pobjednik se zna odmah poslije izbora.

Na osnovu do sada prebrojanih glasova, Bajdena je podržalo više od 73,9 miliona birača, najviše u istoriji na predsjedničkim izborima u SAD.

Za Trampa je glasalo 69,9 miliona ljudi.

Tramp od izborne noći tvrdi da demokrate pokušavaju da pokradu izbore, ali za to ne iznosi nikakve dokaze, i najavljuje osporavanje rezultata pred Vrhovnim sudom SAD.

Predsjednik SAD tvrdi da su nelegalni glasovi koji u nekim državama pristižu poštom poslije izbornog dana, 3. novembra, i traži da se oni ne računaju.

Neke savezne države propisale su da su važeći i listići koji poštom stignu poslije izbornog dana.

Sjeverna Karolina je odlučila da će biti važeći svaki glas koji stigne do 12. novembra, pod uslovom da je poslat najkasnije 3. novembra, dok Pensilvanija prima listiće zaključno sa 6. novembrom, trećim danom poslije izbora.

Osporavajući legitimitet izbora, Tramp je u srijedu rekao da je u mnogim ključnim državama imao solidnu prednost tokom izborne noći, ali da je ona onda počela "magično da nestaje".

Razlog za to je što se u nekim ključnim državama, među kojima je Pensilvanija, posljednji broje glasovi poslati poštom, a među tim glasačima Bajden ima ubjedljivu prednost, ponegde i veću od 75 odsto.

Preporučujemo za Vas