Četiri petine Amerikanaca vjeruje da je Bajden pobijedio na izborima

Tramp ne priznaje poraz i bez dokaza tvrdi da je bilo masovne prevare na izborima

3186 pregleda 11 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Gotovo 80 odsto Amerikanaca, među kojima je mnogo republikanaca, priznaju Džoa Bajdena kao novog predsjednika nakon što su ga mediji na osnovu vođstva u presudnim državama na izborima 3. novembra proglasili pobjednikom, pokazalo je istraživanje Rojters/Ipsos.

Bajden, kojem treba 270 elektorskih glasova za pobjedu, osvojio je 279 prema 214 koliko ih je osvojio sadašnji američki predsjednik Donald Tramp.

Bajden je osvojio 76,3 miliona glasova ili 50,7 odsto glasova birača, a Tramp 71,6 miliona odnosno 47,6 odsto.

Anketa Rojters/Ipsos koja je sprovedena od subote do utorka utvrdila je da 79 odsto odraslih Amerikanaca vjeruje da je Bajden osvojio Bijelu kuću, prenosi Hina.

Tri odsto vjeruje da je Trump pobijedio, za 13 odsto ispitanika izbori još nisu odlučeni, a pet odsto anketiranih nema stav o tome ko je pobijedio na izborima.

Gotovo svaki demokrata i oko 60 odsto republikanaca vjeruje da je Bajden pobijedio.

Edison Riserč, koji sprovodi ankete za Rojters i druge medije, u subotu je objavio da je Bajden pobijedio na američkim izborima nakon što je povećao vođstvo pred Trampom u jednoj od presudnih država - Pensilvaniji.

Tramp ne priznaje poraz i bez dokaza tvrdi da je bilo masovne prevare na izborima.

Prema anketi, 70 odsto Amerikanaca među kojima 83 odsto demokrata i 59 posto republikanaca vjeruje svojim lokalnim izbornim povjerenstvima da pošteno rade svoj posao.

Istraživanje je pokazalo kako 72 odsto ispitanika vjeruje da gubitnik mora priznati poraz, a 60 odsto vjeruje da će Tramp u januaru mirno predati vlast.

Anketa je obuhvatila 1363 ispitanika.

Bonus video: