govorio i da je direktor CIA planirao Trampovo ubistvo

General tvrdio da je Obama terorista, sad na najvišem političkom položaju u Pentagonu

Tata je, kako navodi CNN, dao brojne islamofobne i uvredljive komentare i promovisao teorije zavjere

4372 pregleda 7 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock

Entoni Tata, kontroverzni penzionisani američki general imenovan je na najviši politički položaj u Pentagonu, preuzevši dužnost od Džejmsa Andersona, koji je podnio ostavku u utorak.

Tata je bio nominovan za američkog podsekretara odbrane za politiku proteklog ljeta, ali je nominacija povučena.

Tata je, kako navodi CNN, dao brojne islamofobne i uvredljive komentare i promovisao teorije zavjere.

Nakon povlačenja svoje nominacije, Tata je imenovan za "zvaničnika koji obavlja dužnosti zamjenika podsekretara odbrane za politiku" koji je potčinjen Džejmsu Andersonu.

Prema riječima dvojice američkih zvaničnika, Anderson je podnio ostavku u utorak, dan nakon što je predsjednik Donald Tramp otpustio sekretara odbrane Marka Espera, prenosi RTS.

Esper je smijenjen dva dana nakon što je Trampov demokratski protivnik Džo Bajden proglašen za pobjednika na predsjedničkim izborima, što još aktuelni predsjednik SAD odbija da prihvati najvivši tužbe i pokretanja postupaka za ponovno brojanje glasova u više američkih saveznih država.

Tata se smatra za lojalnog Trampu, zadržavši podršku Bijele kuće čak i pošto su republikanci u komitetu Senata za oružane snage signalizirali da nisu spremni da podrže njegovo imenovanje ranije ove godine.

Anderson je bio vršilac dužnosti zamjenika ministra odbrane za politiku otkako je Džona Roda u februaru otpustila Trampova administracija zbog neslaganja o nizu političkih pitanja.

"Obama je terorista, direktor CIA planirao Trampovo ubistvo"

Anderson je u Pentagonu od 2018. godine služio prvo kao pomoćnik sekretara odbrane za strategiju, planove i mogućnosti, a kasnije je postao zamjenik podsekretara za politiku.

U nekoliko tvitova iz 2018. godine Tata je napisao da je islam "najnasilnija religija za koju zna".

Tvrdio je da je nekadašnji američki predsjednik Barak Obama bio "teroristički vođa" koji je naštetio SAD i "pomogao islamskim zemljama više nego bilo koji predsjednik u istoriji".

CNN napominje da je Tata takođe više puta širio brojne teorije zavjere, uključujući neutemeljene tvrdnje da je Džon Brenan, direktor Cije tokom Obaminog mandata, pokušao da svrgne Trampa i čak izvrši atentat na njega.

Zbog toga je letos otkazano Tatino saslušanje u Senatu o nominaciji što je nateralo Trampa da ga postavi na položaj za koji nije bilo potrebno odobrenje Gornjeg doma američkog Kongresa.

Preporučujemo za Vas