Heroji današnjice: Upoznajte par koji je napravio vakcinu protiv Covid-19

“Mislim da je dobra poruka za čovječanstvo da sada razumijemo kako se Covid-19 infekcija zaista može spriječiti vakcinom,” rekao je Sahin

84475 pregleda 1094 reakcija 66 komentar(a)
Ozlem Tureci i Ugur Sahin, Foto: Printsceen
Ozlem Tureci i Ugur Sahin, Foto: Printsceen

Naučnici Ugur Sahin i Ozlem Tureci svoje živote su posvetili nauci, tačnije poljima onkologije i infektivnih bolesti, a godinama su pioniri u kreiranju personaliziranih imunoterapijskih tretmana za rak, prenosi N1.

Ali, pandemija koronavirusa, koja trenutno hara svijetom, i istraživanje u polju modificiranog genetskog koda, otkrilo je ovaj par u javnosti kao “mozak” iza prve djelotvorne vakcine protiv koronavirusa.

Tursko-njemački naučnici Sahin i Tureci su osnovali firmu BioNTech u njemačkom gradu Meinzu 2008. godine. Početkom ove sedmice, s američkim partnerom, firmom Pfizer, objavili su kako se vakcina na kojoj su radili mjesecima pokazala preko 90% djelotvorna u preveniranju zaraze koronavirusom.

Za izradu vakcina su koristili dosad nikad odobrenu tehnologiju, poznatu u naučnim krugovima kao mRNA, kako bi izazvali imunološku reakciju u ljudima koji se vakcinišu.

“Mislim da je dobra poruka za čovječanstvo da sada razumijemo kako se Covid-19 infekcija zaista može spriječiti vakcinom,” rekao je Sahin.

Govoreći za CNN, direktor Pfizera - američkog partnera u kreiranju vakcine, Albert Bourla, istakao je kako je ovo najveće medicinsko dostignuće u proteklih stotinu godina.

Dok ova vakcina predstavlja ogroman korak u naučnoj zajednici, Sahin i Tureci su veterani u svijetu medicinskih dostignuća.

Ovi doktori su osnovali svoju prethodnu kompaniju, Ganymed Pharmaceuticals 2001. godine, kako bi razvili antitijela za borbu protiv raka, a prodali su je za vrtoglavih 1,4 millijarde dolara 15 godina kasnije.

Svrstali su se u top 100 najbogatijih Njemaca, prema magazinu 'Welt am Sonntag'. Već u utorak, netom nakon objave vijesti o vakcinu, tržišna vrijednost njihove kompanije BioNTech skočila je na 25,72 milijarde dolara, što predstavlja skok sa 4,6 milijardi od prošle godine.

Ali dobročinstvo i dugogodišnja posvećenost akademskoj i naučnoj zajednici zadržao ih je prizemljenima, iako ih je rad na Covid-19 vakcini stavio u centar svjetske pažnje.

U razgovoru za CNN u maju ove godine kazali su za CNN kako osjećaju dužnost da “pruže nešto za društvo, s obzirom na posao kojim se bave decenijama.

Sahin je rođen u Iskenderunu, gradu na turskoj mediteranskoj obali. Kad je imao četiri godine, preselio se u Köln, gdje je njegov otac radio u lokalnoj tvornici Ford, prenosi Reuters.

Upoznao je Tureci, kćer turskog doktora, u momentu kada su oboje započeli akademsku karijeru.

Spojila ih je zajednička strast prema istraživanju raka, a Reuters je prenio kako su supružnici započeli čak i dan vjenčanja – u laboratoriju.

Nakon što je pročitao vijest o pojavi korona virusa u Wuhanu, u januaru ove godine, Sahin je vođen malim koracima stigao od mRNA lijekova protiv raka do antivirusne vakcine bazirane na mRNA, piše Reuters.

BioNTech je usmjerio 500 svojih zaposlenika da rade na projektu s nekoliko potencijalnih spojeva mRNA, a kasnije su uspostavili partnerstvo s Pfizerom.

Kolege opisuju Sahina kao “skromnu i povučenu” osobu.

MatthiasKromayer, izpartnerske kompanije MIG AG, kaže kako se Sahin nikad nije promijenio uprkos velikim dostignućima u karijeri.

To je primjetno u razgovoru s ovim naučnikom, prenosi CNN.

U utorak je rekao da vjeruje kako vakcina koju su izradili BioNTech i Pfizer "neće biti jedino vakcina" protiv Covid-19, napominjući da su u toku brojna ispitivanja.

Sahin je također rekao da je cilj BioNTecha, u suradnji s Pfizerom, pojačati proizvodnju svog kandidata za vakcinu i da se nadaju proizvesti do 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine, ako dobiju odobrenje.

Ponovio je kako BioNTech i Pfizer planiraju zatražiti od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu vakcine, s tim da će taj zahtjev stići možda već sljedeće sedmice.

Bonus video: