Bajden odabrao svog šefa osoblja

"Ron je neprocjenjiv saradnik tokom mnoštva godina koliko smo zajdno radili - uključujući i spasavanje američke ekonomije od jednog od najvećih padova u našoj istoriji tokom 2009. Kasnije smo, 2014, prevazišli tešku vanrednu situaciju u javnom zdravstvu", naveo je Bajden u saopštenju

4347 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden odabrao je dugogodišnjeg pomoćnika Ronalda Klejna za šefa osoblja Bijele kuće, prenosi Tanjug.

"Ron je neprocjenjiv saradnik tokom mnoštva godina koliko smo zajdno radili - uključujući i spasavanje američke ekonomije od jednog od najvećih padova u našoj istoriji tokom 2009. Kasnije smo, 2014, prevazišli tešku vanrednu situaciju u javnom zdravstvu", naveo je Bajden u saopštenju.

Ukazao je da Klejn ima bogato iskustvo i sposobnost za rad sa ljudima, kako je precizirao, širokog političkog spektra.

"To je upravo ono što je potrebno šefu osoblja Bijele kuće dok se suočavamo sa krizom i pokušavamo da objedinimo našu zemlju", navedeno je u saopštenju tima za tranziciju.

Ronald Klejn je, reagujući na objavu tranzicijskog tima Bajden-Haris, poručio da mu je ukazana najveća čast, prenosi Glas Amerike.

"Dirnut sam povjerenjem koje mi je ukazano. Radujem se što ću izabranom predsjedniku i potpredsjedniku pomoći da okupe raznovrsan i talentovan tim Bijele kuće koji će se boriti za primenu njihove ambiciozne agende za promjene i težiti da se prevaziđu podjele u našoj zemlji", poručio je Klejn.

On će obavljati funkciju Bajdenovog višeg savjetnika i trebalo bi da pomogne u formiranju vodećeg tima buduće američke administracije. Bio je angažovan kao viši savjetnik Badejn-Haris kampanje.

U okviru američke administracije, od 2009. do 2011. radio je kao šef osoblja bivšeg američkog potpredsjednika u vrijeme predsjednika Baraka Obame, kada je Bajden bio američki potpredsjednik.

Takođe, u administraciji bivšeg predsjednika Baraka Obame predvodio je tim za borbu protiv ebole u periodu od 2014. do 2015.

Prije ove objave izabrani predsjednik Bajden se tokom dana sastao sa savjetnicima za tranziciju u okviru planova za preuzimanje kontrole nad američkom vladom - kada bude zvanično imenovan na dužnost 20. januara 2021.

Lista Bajdenovih savjetnika za tranziciju je puna je stručnjaka upoznatih sa problemima sa kojima će se izabrani predsjednik suočiti pošto bude preuzeo funkciju, navodi Glas Amerike.

Ketlin Smit, potpredsjednica i direktorka Međunarodnog programa za bezbjednost u Centru za strateške i međunarodne studije, zadužena je za pregled aktivnosti Sekretarijata za odbranu.

Linda Tomas Grinfild, bivša pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja analizira rad Stejt departmenta, dok je Don Grejvs, izvršni direktor u “Ki banci” (KeyBank) zadužen za analizu Sekretarijata za finansije.

Marta Gimbel, viša menadžerka za ekonomska istraživanja u kompaniji “Šmit fjučurs” (Sćmidt Futures) provjerava rad Savjeta ekonomskih savjetnika.

Bonus video: