Sjeverna Koreja odlučila da ne održi tradicionalni antiamerički protest

Prošle godine je na Trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, prema sjevernokorejskim podacima, prisustvovalo 100.000 ljudi. Sjeverna Koreja je tada izdala i specijalne antiameričke poštanske marke
0 komentar(a)
Pjongjang protest, Foto: Reuters
Pjongjang protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2018. 11:18h

Sjeverna Koreja je odlučila da danas ne održi tradicionalni protest protiv američkog imperijalizma kojim tradicionalno obilježava godišnjicu početka Korejskog rata, što je još jedan znak detanta poslije samita lidera Kim Džong Una i Donalda Trampa.

Prošle godine je na Trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, prema sjevernokorejskim podacima, prisustvovalo 100.000 ljudi. Sjeverna Koreja je tada izdala i specijalne antiameričke poštanske marke.

Danas, međutim, prvi put poslije više godina nije bilo takvog skupa, prenio je Asošiejtid pres.

Skupom s podignutim pesnicama, mahanjem zastavama i uzvikivanjem slogana počinje mjesec antiameričkih događaja koji imaju za cilj jačanje jedinstva. Događaji kulminiraju 27. jula koji Sjeverna Koreja obilježava dan Pobjede u otadžbinskom oslobodilačkom ratu.

Zvaničnici Sjeverne Koreje nisu imali zvaničan komentar na odluku da ove godine neće biti skupa.

Sjeverna Koreja je primjetno ublažila antiameričku retoriku posljednjih nekoliko mjeseci kako bi poboljšala atmosferu uoči pregovora u Singapuru održanih 12. juna.

Mediji u toj zemlji su ispunjeni izvještajima, fotografijama i video snimcima sa samita.

Izvještaj u dokumentarnom stilu dug 42 minuta emitovan dva dana poslije samita više puta je ponovo prikazivan, pa sada ima malo državljana te zemlje koji nisu upoznati s promenom. Ta emisija je za mnogo Sjeverne Korejce bila i prva prilika da vide kako izgleda Tramp.

Zasad nema mnogo riječi o onome za šta je Vašington ponajviše zainteresovan - denuklearizaciju, ali se značajno manje spominje potreba za nuklearnim oružjem u odnosu na prošlu godinu.

AP navodi da će Sjevernoj Koreji biti teško da se oslobodi antiameričke propagande, pošto su Korejski rat, uništavanje zemlje djelovanjem SAD i drugih zemlja i dalje glavni dio obrazovnog programa u toj zemlji.

Negativni portreti Amerikanaca kao nosatih čudovišta su uobičajeni u osnovnim školama i vrtićima, a opomene da se bude oprezan na američku agresiju, prevaru i brutalnost su osnovna poruka udžbenika. Antiamerički slogani se i dalje mogu vidjeti u Pjongjangu i širom zemlje, mada više nisu toliko brojni.

I dok je ublažila kritike aktuelne administracije u Vašingtonu, Sjeverna Koreja je pojačala napade na "kapitalističke vrijednosti", što bi trebalo da bude upozorenje da njene diplomatske aktivnosti ne znače da je spremna da se odrekne socijalističkih ideala, navodi AP.

Bonus video: