u nemirima stradala dva demonstranta

Privremeni predsjednik Perua podnio ostavku nakon nasilnih protesta

Merino, čija ostavka dolazi u vrijeme najteže ustavne krize u Peruu u posljednjih 20 godina, rekao je u kratkom obraćanju naciji da je djelovao u skladu sa zakonom

3422 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Privremeni predsjednik Perua Manuel Merino objavio je da podnosi ostavku, nakon višednevnih masovnih protesta započetih jer je parlament smijenio doskorašnjeg šefa države Martinu Viskaru.

Merino, čija ostavka dolazi u vrijeme najteže ustavne krize u Peruu u posljednjih 20 godina, rekao je u kratkom obraćanju naciji da je djelovao u skladu sa zakonom kada je u utorak položio zakletvu kao novi predsjednik i da "kao i svako, želi ono što je najbolje za zemlju".

Merino
Merinofoto: Reuters

Demonstranti tvrde da je Kongres Perua odlukom o opozivu popularnog predsjednika Viskare izveo državni udar i optužuju Merina za korupciju.

Merino je podnio ostavku poslije noćašnjih nemira u kojima su dva demonstranta poginula, a desetine povrijeđene u sukobima sa policijom. Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju policiju za prekomjernu silu.

Mreža takvih grupa navela je da je 112 osoba povrijeđeno i da je 41 nestala.

Zdravstvene vlasti su navele da su poginuli mladići Džek Pintado (22), pogođen sa 11 hitaca, od kojih jednim u glavu, i Džordan Sotelo (24), četiri puta pogođen blizu srca.

Peruanski pisac Mario Vargas Ljosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, izjavio je da je "policija apsurdno, glupo i nepravedno žrtvovala dvije mlade osobe".

"Ova represija, koja je protiv cijelog Perua, mora da prestane", rekao je Ljosa.

Merino je podnio ostavku nakon što ga je više političkih lidera pozvalo da se povuče, i nakon što mu je predsjednik Kongresa Luis Valdes zaprijetio da će ga poslanici smijeniti ako odbije da momentalno ode s vlasti.

I sam Valdes je najavio da će podnijeti ostavku.

Merino, doskorašnji predsjednik parlamenta, postao je šef države u utorak, kada je Kongres glasao za opoziv Viskare na osnovu nepotvrđenih navoda da je bio korumpiran.

Viskara je čvrsto negirao optužbe pred Kongresom, ali su poslanici iskoristili zakonsku odredbu iz 19. vijeka koja im daje mogućnost da smijene šefa države zbog "trajne moralne nepodobnosti".

Oni su optužili Viskaru i da je loše upravljao pandemijom koronavirusa.

Protiv Viskare nije podignuta optužnica, ali mu je sud u petak zabranio da napusti zemlju u narednih 18 mjeseci, dok tužioci istražuju navode o korupciji na osnovu kojih ga je parlament smijenio.

Tužioci istražuju da li je Viskara primio više od 630.000 dolara dok je bio guverner male provincije na jugu Perua, kako bi odobrio dva građevinska projekta.

Preporučujemo za Vas