Obama: Rezultati izbora pokazali da smo duboko podijeljeni

Obama je napao republikanske zvaničnike jer su podržali Trampove lažne tvrdnje o izbornoj prevari

2079 pregleda 1 komentar(a)
Obama i Bajden, Foto: Reuters
Obama i Bajden, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama rekao je da izbori na kojima je svaki kandidat dobio preko 70 miliona glasova pokazuju da je nacija i dalje duboko podijeljena.

"Takvi rezultati izbora nam govore da smo još uvijek duboko podijeljeni", rekao je Obama za CBS u intervjuu s Gejl King.

Obama je učestvovao u nizu intervjua uoči objave prvog dijela njegovih memoara Obećana zemlja, koji na tržište izlazi sjutra. Knjiga bilježi Obamino djetinjstvo i politički uspon prije nego je pokrenuo svoju istorijsku kampanju za predsjednika SAD, te prve četiri godine u Bijeloj kući.

Obama kaže kako su okolnosti opravdale njegovu javnu kritiku Donalda Trampa.

"Nije mi drago da radim nešto što bivši predsjednici obično ne čine. Mislim da smo na ovim izborima bili u okolnostima u kojima su prekršene određene norme, određene institucionalne vrijednosti koje su izuzetno važne", rekao je Obama, kako prenosi Indeks.

U drugom intervjuu za CBS Obama je napao republikanske zvaničnike jer su podržali Trampove lažne tvrdnje o izbornoj prevari i rekao da su optužbe ugrozile demokratiju.

"Nikad ne bismo prihvatili ni od svoje djece da se tako ponašaju kad izgube - ako bi optužili drugu stranu za varanje, a za to nema dokaza, izgrdili bismo ih. Kad vam istekne vrijeme kao predsjedniku, vaš je posao staviti državu na prvo mjesto i razmišljati dalje od sopstvenog ega, interesa i ličnog razočaranja", rekao je Obama poručivši Trampu da državu stavi na prvo mjesto.

Upitan o tome koji bi savjet dao Bajdenu, Obama je rekao kako novoizabranom predsjedniku nije potreban njegov savjet, ali je obećao da će mu pomoći na koji god način može.

Bonus video: