Američka Moderna: Naša vakcina ima efikasnost od 94.5 odsto

Kompanija je saopštila da vakcina nije imala nikakvih ozbiljnih neželjenih posljedica

52637 pregleda 445 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američka farmaceutska kompanija Moderna upravo je objavila da njihova vakcina protiv koronavirusa ima efikasnost od 94.5 odsto, javlja CNN.

To je druga vakcina iz SAD koja ima visok nivo efikasnosti. Fajzer i Bioentek ranije ovog mjeseca su saopštili da njihova vakcina ima efikasnost od 90 odsto.

"Ovo su očigledno vrlo uzbudljivi rezultati", kazao je glavni američki epidemiolog Entoni Fauči. "Ne može bolje od ovoga - 94,5 odsto je zaista izvanredno", kazao je on.

Podaci o efikasnosti proizlaze iz kliničkog ispitivanja Modernine vakcine.

"To je bio jedan od najvećih trenutaka u mom životu i karijeri. Apsolutno je nevjerovatno biti u mogućnosti razviti vakcinu i vidjeti mogućnost da se bolest spriječi sa tako visokom efikasnošću", kazao je dr Tal Zaks, šef Moderninog medicinskog osoblja.

Fauči je kazao da bi vakcinacija mogla početi u drugoj polovini decembra, prenosi CNN. Očekuje se da će prvi vakcinu prvo primiti rizične kategorije stanovništva i zdravstveni radnici, a potom na proljeće i ostatak populacije.

Bez ozbiljnih neželjenih posljedica

U Moderninom ispitivanju učestvovalo je 15.000 dobrovoljaca kojima je dat placebo. Tokom nekoliko mjeseci, 90 njih je oboljelo od Kovida-19, od kojih je njih 11 imalo teže oblike bolesti.

Drugih 15.000 učesnika je primilo vakcinu i samo petoro njih je oboljelo od Kovida-19. Niko nije imao teže simptome, prenosi CNN.

Kompanija je saopštila da vakcina nije imala nikakvih ozbiljnih neželjenih posljedica. Mali procenat onih koji su je primili, kako se navodi, imali su glabovolje i bolove u tijelu.

Moderna planira da prijavi vakcinu čim dobije još podataka o sigurnosti vakcine kasnije ovog mjeseca.

Prednosti u odnosu na Fajzerovu vakcinu

Vakcina kompanije Moderna, kako ističe CNN, ima jednu prednost u odnosu na Fajzerovu - može se čuvati na temperaturi od -20 stepeni, za razliku od Fajzerove, kojoj je potrebno skladištenje na -75 stepeni.

S obzirom da je neophodna temperatura nalik onoj koja je potrebna za čuvanje vakcina protiv boginja, to znači da bi se Modernina vakcina mogla čuvati u "zamrzivačima koji su već dostupni kod većine ljekara i apoteka", istakao je Zaks.

Takođe, Moderna je saopštila da njihova vakcina može čuvati u frižideru 30 dana, za razliku od Fajzerove, koja može trajati svega pet dana.

Bonus video: