Peru ima novog predsjednika

Sagastija su poslanici izabrali za predsjednika parlamenta i time on, prema Ustavu, automatski postaje predsjednik države

4659 pregleda 1 komentar(a)
Sagasti, Foto: Reuters
Sagasti, Foto: Reuters

Peruanski parlament izabrao je u ponedjeljak centrističkog poslanika Fransiska Sagastija za privremenog predsjednika nakon nedjelju dana političkog haosa tokom kojeg je svrgnut bivši predsjednik Martin Viskara.

Sagastija, 76-godišnjeg inženjera koji je radio u Svjetskoj banci, poslanici su izabrali za predsjednika parlamenta i time on, prema Ustavu, automatski postaje predsjednik države.

Peru nema potpredsjednika nakon prethodne političke krize prije godinu dana. Paralelno je poslanica ljevice Mirta Vaskes izabrana za novu predsjednicu parlamenta.

Sagasti, izabran s 97 od 130 glasova, bio je jedini kandidat. Njegov mandat će trajati do 28. jula 2021, kada je trebalo da završi mandat predsjednika Martina Viskare, svrgnutog 9. novembra, prenosi Hina.

Svrgavanje popularnog predsjednika izazvalo je u toj zemlji s 33 miliona stanovnika još jednu političku krizu. Parlament je 10. novembra izglasao opoziv Viskare nakon što su mediji izvijestili da je predsjednik navodno primio oko 630.000 dolara mita od dviju kompanija koje su pobijedile na konkursima za javne radove dok je bio guverner pokrajine Mokegua na jugu zemlje od 2011. do 2014.

Viskara je te navode opovrgnuo kao neutemeljene i lažne, a opoziciju optužio da pokušava destabilizovati zemlju.

Hiljade ljudi izašle su nakon toga na ulice više peruanskih gradova kako bi protestovale protiv Viskarinog svrgavanja, koje su proglasili državnim udarom. Pet dana kasnije njegov nasljednik Merino takođe je podnio ostavku nakon masovnih protesta.

Bonus video: