MMF: Vlade i centralne banke od izbijanja epidemije obećale 19,5 biliona dolara za globalnu ekonomiju

Ekonomska aktivnost i zapošljavanje u velikim dijelovima svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropu, i dalje je znatno ispod nivoa na kojem je bila prije udara pandemije

3180 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlade i centralne banke su od izbijanja pandemije u svijetu obećale da će izdvojiti 19,5 biliona američkih dolara (16.425.786930.150 eura) kako bi podržale globalnu ekonomiju, pokazuje izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). "Vlade su objavile mjere podrške od skoro 12 biliona dolara (više od 10 biliona eura) do septembra ove godine, a centralne banke su svojim mjerama dodatno pomogle sa najmanje 7,5 biliona dolara (više od šest biliona eura), kako bi se ublažio uticaj pandemije na njihove ekonomije", navodi MMF u svom godišnjem izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Ipak, kako smatraju u MMF, uprkos nezapamćenom obimu i brzim spasilačkim mjerama, koje su obuhvatile smanjenje poreza, subvencionisanje zarada, odobravanje kredita malim preduzećima i rezanje kamata na rekordno niske nivoe, globalna ekonomija trpi najgoru recesiju od Velike depresije, prenosi Tanjug.

Ekonomska aktivnost i zapošljavanje u velikim dijelovima svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropu, i dalje je znatno ispod nivoa na kojem je bila prije udara pandemije.

Iako najava vakcina protiv koronavirusa nagovještava poboljšane izglede za globalnu ekonomiju naredne godine, one neće mnogo pomoći zemljama u neposrednoj budućnosti.

Potencijalne prepreke na putu za obezbjeđenje dodatne finansijske podrške privredama mogle bi da ugroze ionako krhki oporavak.

U SAD-u, gdje broj slučajeva koronavirusa raste, odbijanje predsjednika Donalda Trampa da prizna pobjedu Džozefa Bajdena moglo bi da zaustavi napore da se još jednom donese veliki paket podsticaja.

U zemlji i dalje ima oko deset miliona radnih mjesta manje nego prije početka pandemije, a nekoliko država uvodi nova ograničenja kako bi zaustavile rast broja zaraženih, što će dodatno otežati oporavak. Istovremeno, Evropska unija (EU) se suočava s unutrašnjom pobunom koja bi mogla da odloži konačno odobrenje njenog fonda za oporavak od koronavirusa vrijednog 800 milijardi eura, o kojem su mjesecima vođeni pregovori i koji bi trebalo da startuje 1. januara.

Bonus video: