Tilerson: Mijenjamo zakon da bi opstao sporazum sa Iranom

Tom promjenom zakona bi se omogućilo da SAD ostanu pri tom sporazumu, iako ga je predsjednik Donald Tramp kritikovao kao "loš i blag" prema Iranu
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2018. 07:48h

Državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da vlada priprema promjenu zakona na osnovu kojeg su SAD 2015. pristupile međunarodnom nuklearnom sporazumu s Iranom.

Tom promjenom zakona bi se omogućilo da SAD ostanu pri tom sporazumu, iako ga je predsjednik Donald Tramp kritikovao kao "loš i blag" prema Iranu, piše Tanjug.

Tilerson je u intervjuu za agenciju AP rekao da bi do izmjene tog američkog zakona moglo da dođe već naredne nedjelje ili ubrzo potom.

Do potrebe da se taj zakon prilagodi je došlo jer ističu proceduralni rokovi za američku odluku o međunarodnom sporazumu s Iranom, pošto je predsjednik Tramp krajem prošle godine odbio da ga podrži, već je odluku o tome prepustio poslanicima.

U pripremnim razgovorima o izmjeni tog zakona, o čemu razgovaraju zvaničnici vlade i vodeći poslanici, ne pominje se zaoštravanje uslova za Iran iako je to Tramp htio, već će promjena biti takva da "samo sačuva obraz" SAD u odnosu na taj međunarodni sporazum, piše AP.

Iran i još šest sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigli su 2015. godine sporazum po kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje vičegodišnjih međunarodnih sankcija.

Bonus video: