Bajden odlučio ko će biti novi državni sekretar

U pitanju je dugogodišnji Bajdenov saradnik koji je bio drugi čovjek Stejt Departmenta i zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost u administraciji Baraka Obame

11833 pregleda 12 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Džo Bajden će imenovati iskusnog diplomatu Entonija Blinkena državnim sekretarom u svojoj budućoj administraciji, rekao je izvor blizak štabu novoizabranog američkog predsjednika, dok će nova američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama biti Linda Tomas-Grinfild, prenosi Rojters.

Blinken je dugogodišnji Bajdenov saradnik koji je bio drugi čovjek Stejt Departmenta i zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost u administraciji Baraka Obame, u kojoj je Bajden bio potpredsjednik.

Blinkenovo imenovanje moglo bi značiti da je još jedan dugogodišnji Bajdenov saradnik, Džek Saliven, glavni kandidat za mjesto savjetnika za nacionalnu bezbjednost, kazao je izvor.

Blinken
Blinkenfoto: Reuters

Blinken se duže vrijeme zauzima za to da SAD preuzme aktivniju predvodničku ulogu u svijetu, u saradnji sa svojim saveznicima, kako američko mjesto ne bi popunile zemlje sa suprotstavljenim interesima poput Kine, piše Hina.

Aktuelni državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država je Majk Pompeo.

Jedan je diplomatski izvor rekao kako se očekuje da će Bajden za novu američku predstavnicu pri UN-u imenovati Lindu Tomas-Grinfild, Afroamerikanku koja je obavljala visoke dužnosti u Obaminoj administraciji. Njeno imenovanje trebalo bi ispuniti Bajdenovo predizborno obećanje o raznolikom sastavu vlade.

Tomas-Greinfild bila je zamjenica državnog sekretara za Afriku u drugom Obaminom mandatu od 2013. do 2017.

Bonus video: