Iran: Sjednica Savjeta bezbjednosti UN je primjer američkog zastrašivanja

SAD su zatražile hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN i podržale antivladine demonstracije koje su u Iranu izbile zbog poskupljenja i loših uslova života
1 komentar(a)
Iran protest, Foto: Reuters
Iran protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2018. 08:40h

Ambasador Irana pri UN Golamali Košru izjavio je da hitan noćašnji sastanak Savjeta bezbjednosti UN o protestima u Iranu predstavljao "besmislen primjer američkog zastrašivanja".

Ambasador je rekao da se raspravom o, kako je naveo, potpuno unutrašnjem pitanju Irana, "diskredituje Savjet bezbjednosti".

Sličan stav je iznijela i Rusija, otvoreno podržavajući Iran, dok su Kina i druge zemlje bile rezervisane prema stavu da li je Savjet bezbjednosti pravo mjesto za raspravu o demonstracijama u Iranu.

On je dalje govorio o nizu protesta u SAD, među kojima su građanski pokret iz 2011. "Okupirajte Vol strit" i demonstracije tokom Demokratske nacionalne konvencije 1968.

SAD su zatražile hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN i podržale antivladine demonstracije koje su u Iranu izbile zbog poskupljenja i loših uslova života.

Američka ambasadorka pri UN Niki Kejli rekla je na sjednici da će "svijet pratiti" postupke Irana u vezi sa protestima.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif naveo je noćas na društvenoj mreži Tviter da odluka SAD da zatraže hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti o protestima u Iranu predstavlja još jednu spoljnopolitičku "grešku" administracije američkog predsjednika Donalda Trampa.

Najmanje 21 čovjek je poginuo u neredima tokom protesta koji su počeli prošle nedjelje, a više stotina je uhapšeno.

Bonus video: