obaviještena policija

Darvinove bilježnice nestale iz Kembridžove biblioteke, ukradeno i "drvo života"

"Nakon opsežne pretrage, najveće u istoriji biblioteke, konzervatori su zaključili da su sveske čiji je nestanak prvi put prijavljen u januaru 2001. godine, vjerovatno ukradene", objavljeno je na sajtu univerziteta

3006 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Univerzitet u Kembridžu uputio je danas apel kako bi se pronašle dvije bljeležnice Čarlsa Darvina za koje vjeruje da su ukradene iz biblioteke tog univerziteta, od kojih jedna sadrži njegovu skicu "drveta života", simbola njegove teorije evolucije.

"Nakon opsežne pretrage, najveće u istoriji biblioteke, konzervatori su zaključili da su sveske čiji je nestanak prvi put prijavljen u januaru 2001. godine, vjerovatno ukradene", objavljeno je na sajtu univerziteta.

Policija je obaviještena, a sveske za koje se procjenjuje da vrijede nekoliko miliona funti, ubačene su u Interpolovu bazu ukradenih umjetničkih djela.

"Duboko žalim što ove biljeležnice nisu pronađene uprkos brojnim pretragama u poslednjih 20 godina, uključujući i najveću pretragu u istoriji ove biblioteke ranije ove godine", rekla je direktorka bibiliotečke službe Džesika Gardner.

Ovaj apel je upućen na "dan evolucije" kojim se obiljeležava godišnjica objavljivanja "Porekla vrsta", velikog naučnog djela engleskog prirodnjaka, 24. novembra 1859.

Univerzitet je objasnio da su dvije biljeležnice u septembru 2000. godine iznijete iz prostorije u kojoj se čuvaju najvrjednija djela biblioteke da bi bile fotografisane.

Prilikom rutinske kontrole u januaru 2001. utvrđeno je da kutija u kojoj su bile bijeležnice, nije na svom mestu.

Bibliotekari su tokom godina vjerovali da su biljleženice stavljene na pogrešno mjesto u biblioteci u kojoj se nalazi oko 10 miliona knjiga, mapa, rukopisa i drugih predmeta.