Odobren proces tranzicije: "Bajden je očigledni pobjednik američkih predsjedničkih izbora"

"Znajte da sam odluku donijela nezavisno - zasnovana je na zakonu i na dostupnim činjenicama", navela je u pismu izabranom predsjedniku Bajdenu direktorka agencije u čijoj je nadležnosti proces tranzicije, Emili Marfi

13287 pregleda 64 reakcija 0 komentar(a)
Marfi i Bajden, Foto: Screenshot/Youtube
Marfi i Bajden, Foto: Screenshot/Youtube

Uprava za opšte poslove, agencija američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, konstatovala je da je izabrani predsjednik Džozef Bajden "očigledni pobjednik američkih predsjedničkih izbora", prenosi Glas Amerike.

"Znajte da sam odluku donijela nezavisno - zasnovana je na zakonu i na dostupnim činjenicama. Nikada nisam bila pod posrednim ili neposrednim pritiskom izvršne vlasti, u vezi sa sadržinom ili tajmingom za donošenje ove odluke, uključujući i zaposlene u Bijeloj kući ili Upravi za opšte poslove", navela je u pismu izabranom predsjedniku Bajdenu direktorka agencije u čijoj je nadležnosti proces tranzicije, Emili Marfi.

Marfi, koju je na funkciju postavio aktuelni predsjednik Tramp, je tokom prethodnih nedjelja optuživana u javnosti da odbija da otpočne proces tranzicije.

Informacije i pismo koje je Marfi uputila izabranom predsjedniku Bajdenu pojavile su se nakon što je objavljeno da je u američkoj državi Mičigen potvrđena izborna pobjeda demokratskog kandidata.

Tim povodom na Tviteru se oglasio i trenutni predsjednik Donald Tramp rekavši da su Marfi i njen tim bili pod pritiskom, ali da se njegova borba nastavlja.

Tramp
Trampfoto: Reuters

"Želim da se zahvalim Emili Marfi i Upravi za opšte poslove na posvećenosti i lojalnosti našoj zemlji. Prijećeno joj je i bila je napadana i ne želim da se to dešava njoj, njenoj porodici niti bilo kom zaposlenom Uprave. Nastavljamo snažnu borbu i vjerujemo da ćemo uspjeti. Međutim, u najboljem interesu naše zemlje, preporučujem Emili da učini ono što je potrebno u početnim protokolima – isto to preporučio sam mom timu", napisao je Tramp.

Pravni tim aktuelnog predsjednika i njegova kampanja osporavaju rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinijele da umjesto njega izabrani predsjednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Tramp i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze, što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Tramp se takođe nije saglasio ni sa procesom tranzicije vlasti tokom kog bi Bajden trebalo da preuzme dužnost.

Bonus video: