tvrdio da se radi o direktoru projekta nuklearnog oružja

"Zapamtite to ime, Fahrizadeh": Netanjahu 2018. pomenuo ubijenog iranskog naučnika

Nijedna organizacija nije preuzela odgvornost za današnji napad, ali su iranski mediji podsjetili na interes koji je Netanjahu ranije pokazao za tog naučnika

5690 pregleda 0 komentar(a)
Fahrizadeh, Foto: Reuters
Fahrizadeh, Foto: Reuters

Iranskog naučnika koji je danas ubijen kraj Teherana pomenuo je premijer Izraela Benjamin Netanjahu 2018. godine, kada je rekao da je on direktor iranskog projekta nuklearnog oružja, podsjećaju izraelski mediji.

Netanjahu je tada objelodanio da je Izrael iz jednog skladišta u Teheranu iznio arhivu sa detaljima tog programa, rekavši: "Zapamtite to ime, Fahrizadeh".

Izrael se već dugo sumnjiči da je izveo niz ciljanih ubistava iranskih nuklearnih naučnika prije skoro jedne decenije ne bi li zaustavio iranski nuklearni program.

Ta zemlja nije komentarisala današnje ubistvo.

Međutim, u video snimku postavljenom na Tviteru ubrzo poslije vijesti o ubistvu iranskog naučnika, Netanjahu je nabrajajući razna dostignuća u protekloj nedjelji naveo da je to "nepotpuna lista" jer ne može da kaže sve.

Izraelski mediji su prokomentarisli da je on po svoj prilici ipak aludirao na svoju tajnu posjetu Saudijskoj Arabiji o kojoj se naveliko izvještavalo, a nije zvanično potvrđena.

Nijedna organizacija nije preuzela odgvornost za današnji napad, ali su iranski mediji podsjetili na interes koji je Netanjahu ranije pokazao za tog naučnika.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navodi da je program "Amad" koji je predvodio Fahrizadeh okončan ranih 2000-tih godina ali je Netanjahu 2018. rekao da taj naučnik nastavlja da predvodi takve napore tajno u okviru jedne organizacije unutar iranskog ministarstva odbrane.

U maju 2018. godine izraelska TV je javila da je Izrael možda odlučio da ne ubije Fahrizadeha ranije jer je toj zemlji više odgovaralo da on bude živ i da se vidi šta smjera.

Fahrizadeh je često upoređivan sa direktorom američkog nuklernog razvojnog programa četrdesetih godina prošlog vijeka Robertom Openhajemerom.

Američki novinski sajt Aksios objavio je u srijedu da se izraelska vojska priprema za mogućnost da predsjednik SAD Donald Tramp naredi napad na Iran prije nego što ode s funkcije u januaru.

Pozivajući se na visoke izraelske zvaničnike Aksios je naveo da nema posebnih informacija da je takav napad neizbježan ali da izraelski lideri vjeruju da će posljednje nedjelje mandata predsjednika SAD biti "vrlo osjetljiv period".

Zvaničnici su rekli da će Vašington po svoj prilici obavijestiti Izrael prije nego što izvede akciju protiv Irana. Tramp je danas retvitvao izraelske izvještaje o ubistvu.

Preporučujemo za Vas