Ogroman rast industrije kanabisa

Marihuana ih preporodila

Kako sve veći broj gradova legalizuje marihuanu, uzgajivači i zvaničnici koriste staru industrijsku infrastrukturu za unosan posao
 

24241 pregleda 24 reakcija 21 komentar(a)
Džej Bouton, direktor uzgoja u firmi Kalta, Foto: Reuters
Džej Bouton, direktor uzgoja u firmi Kalta, Foto: Reuters

U ogromnom industrijskom kompleksu u gradu Kembridž u Merilendu tokom proteklog vijeka smjenjivali su se razni mirisi - prvo voća i povrća, potom morskih plodova, a sada biljke kanabis.

Nekada jedna od najvećih kompleksa za preradu u Sjedinjenim Državama, posljednjih decenija je propadao, a mnoga skladišta su srušena, piše Rojters.

Međutim, preostale zgrade danas su ponovo “živnule”, nakon što je firma iz Merilenda koja se bavi proizvodnjom kanabisa uložila desetine miliona dolara u njihovu obnovu i otvorila 125 radnih mjesta.

“Te građevine su stare skoro sto godina, tako da su izuzetno čvrste, i morali smo samo da ih prilagodimo svojim potrebama, kazao je Džej Bouton, direktor uzgoja u firmi Kalta (Culta), koja je osnovana 2015.

“Uspjeli smo da nađemo zemlju koja je bila savršena za ono što nama treba”, rekao je za Fondaciju Tomson Rojters.

Industrija kanabisa u SAD doživljava ogroman rast, podstaknuta nizom zakonskih promjena posljednjih godina.

To uključuje novembarske izbore, kada su još četiri države odobrile “travu” za rekreativnu upotrebu. Ukupno 15 država je legalizovalo upotrebu marihuane za punoljetne osobe.

Sušenje kanabisa u renovinarom skladištu u Kembridžu
Sušenje kanabisa u renovinarom skladištu u Kembridžufoto: Reuters

Iako je kanabis i dalje ilegalan na federalnom nivou, očekuje se da vrijednost te industrije bude veća od 38 milijardi dolara do 2025, prenio je Rojters podatke grupe New Frontier Data.

Gradovi nastoje da iskoriste to tržište ne samo oporezivanjem prodaje proizvoda od kanabisa, nego i promovisanjem upotrebe starih industrijskih kompleksa i infrastrukture za njen uzgoj.

“Nekad smo sve ulagali u industriju prerade. A kada je to propalo, nije bilo spasa”, kazala se senatorka države Merilend, Adelejd Ekhart.

Jedan od osnivača i izvršni direktor Kalte, Meki Barč, kaže da kompanija koristi lokalne proizvode i radnu snagu kad god je to moguće.

“Mnogi mali gradovi u ovoj oblasti nisu zabilježili rast trgovine od početka ovog vijeka. Mi smo bukvalno vratili u život ovu fabriku. Postoji istorija industrijalizacije, i nju je, na neki način, kanabis preporodio.

Rojters piše da su skladišta odigrala ključnu ulogu u brzorastućoj američkoj industriji kanabisa tokom posljednjih godina.

U najnovijem istraživanju, više od 40 odsto ispitanika je reklo da uzgaja isključivo u skladištima ili drugim zatvorenim objektima.

Ne postoje sveobuhvatne brojke o tome koliko se industrijska zona koristi za uzgajanje kanabisa, ali stručnjaci za nekretnine kažu da je to tržište podstaklo više usluga specijalizovanih za “posjede kanabisa”.

Rajan Džordž je prije četiri godine pokrenuo Posjed 420 - nazvan po broju koji je u kanabis kulturi sleng za marihuanu - kada je kao posrednik u prometu nekretnina vidio “ogromnu potražnju” za takvim imanjima.

“Postoji mnogo zgrada koje su starije i oronule i nema puno velikih preduzeća koja će ući u posao jer im je potrebno previše popravki”, rekao je Džordž. “To ih čini savršenim za kanabis, jer su popravke vrlo specifične i na kraju će uložiti milion dolara u male zgrade”.

38 milijardi dolara će iznositi vrijednost industrije kanabisa do 2025.

Njegov biznis sada cvjeta - do 10.000 odsto od kad je počeo i skočio je 200 procenata samo tokom prošle godine, dijelom zato što ljudi pokušavaju da uđu u tu industriju kako bi smanjili finansijski teret izazvan pandemijom koronavirusa.

Proizvodnja kanabisa često podstiče ulaganja u okolna područja, revitalizujući čitave industrijske parkove i maloprodajne centre koji su ranije smatrani prostorom lošeg kvaliteta, kaže Džordž.

Dezert Hot Springs na jugu Kalifornije je doživio takav preokret kada je pozvao industriju kanabisa da pokuša da oživi oronulu industrijsku zonu na obodu grada.

Cijene nekretnina su brzo porasle u gradu nakon dolaska firmi za kanabis, i cijena mnogih koje su se prodavale za manje od 30.000 dolara, odjednom je porasla na više od milion, rekla je Rojtersu Dorija Vilms, zamjenica menadžera grada.

Dezert Hot Spring sada ima više od 20 aktivnih farmi kanabisa i još nekoliko u razvoju. Otvoreno je ukupno 2.300 radnih mjesta, rekla je Vilms.

Nekoliko stotina kilometara sjeverozapadno, primorski gradić Grover Bič u Kaliforniji, slično se našao sa viškom raspoloživog industrijskog prostora, navodi Rojters.

foto: Reuters

“Imali smo 30 hektara industrijskog zemljišta koje je bilo uglavnom neiskorišćeno i smatrali smo da je to odlična prilika za revitalizaciju”, kaže gradski menadžer Metju Bronson.

Otkako je grad usvojio nove uredbe 2017, dozvolio je poslovanje 30 kanabis firmi, predviđajući da će nove operacije unaprijediti područje u kojem se decenijama uglavnom ništa nije mijenjalo.

Cijene nekretnina od tada rastu pet odsto godišnje i otvoreno je više od 200 radnih mjesta. Industrija kanabisa je omogućila gradu da poboljša usluge i unaprijedi infrastrukturne projekte, istakao je Bronson.

Potencijal za uzgoj na otvorenom

Grover Bič dozvoljava uzgoj kanabisa samo u zatvorenom, zbog bezbjednosti, mirisa i opšteg utiska o industriji koja je i dalje kontroverzna.

To je u skladu sa nacionalnim trendovima u urbanom uzgoju, rekao je Rojtersu Kris Bils iz kompanije Vidmeps (Weedmaps), koja pomaže kompanijama za proizvodnju kanabisa.

“Nismo vidjeli puno staklenika sa dodatnim osvjetljenjem... u urbanim oblastima, na krovovima i slično”, rekao je Bils. Dodao je, međutim, da očekuje više takvih operacija u budućnosti.

Lokacija Kalte u Kembridžu omogućava uzgoj i u zatvorenom i na otvorenom. Ta firma u zatvorenom tipično uzgaja do sedam hiljada biljaka, rekao je Bouton, direktor uzgoja.

Ove jeseni je imala rekordnu berbu na otvorenom - 1,2 hektara i morala je da zapošljava dodatne sezonske radnike.  

Preporučujemo za Vas