Ubistvo „oca iranske bombe” uzburkalo strasti

Iran upro prstom u Izrael, ukazujući da je naučnik možda likvidiran uz Trampov blagoslov

6287 pregleda 3 komentar(a)
Fahrizadeh je likvidiran u zasjedi blizu Teherana, Foto: Reuters
Fahrizadeh je likvidiran u zasjedi blizu Teherana, Foto: Reuters

Iranski naučnik za kojeg Zapad odavno sumnja da je “mozak” tajnog programa za proizvodnju nuklearne bombe ubijen je juče u zasjedi blizu Teherana. Ubistvo bi moglo izazvati sukob između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim nedjeljama predsjedništva Donalda Trampa.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je ukazao na “ozbiljne indicije o ulozi Izraela” u ubistvu Mohsena Fahrizadeha i pozvao zapadne države da “okončaju sramne dvostruke aršine i osude ovaj čin državnog terora”.

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija obećao je da će se osvetiti. “U posljednjim danima političkog života njihovog... saveznika (Trampa), cionisti pokušavaju da intenziviraju pritisak na Iran i izazovu totalni rat”, objavio je Hosein Dehgan na Tviteru.

Fahrizadeh je podlegao povredama u bolnici nakon što su ubice otvorile vatru na njegov automobil, objavili su iranski mediji.

Zapadne i izraelske obavještajne službe godinama su ga predstavljale kao lidera tajnog programa atomske bombe stopiranog 2003, a koji, kako tvrde Izrael i SAD, Teheran pokušava da ponovo pokrene. Iran odavno negira da pokušava da zloupotrijebi program nuklearne energije.

Bez obzira na to ko je odgovoran za napad, sigurno je da će se pojačati tenzije između Irana i SAD, ocjenjuje Rojters.

Mohsen Fahrizadeh
Mohsen Fahrizadehfoto: Reuters

Tramp, koji napušta funkciju 20. januara, stalno je optuživao Iran da tajno radi na proizvodnji atomskog oružja. On je povukao SAD iz sporazuma na osnovu kojeg su Iranu ukinute sankcije u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa. Novoizabrani predsjednik Džo Bajden je rekao da će obnoviti sporazum. Ubistvo će komplikovati Bajdenove napore da poboljša odnose.

Jedan američki zvaničnik je ranije ovog mjeseca potvrdio da je Tramp od vojnih saradnika tražio plan za mogući napad na Iran. Tramp je tada odustao od toga zbog rizika od izazivanja nekontrolisanog šireg sukoba na Bliskom istoku.

Prošlog januara, Tramp je naredio napad američkog drona na Bagdad, u kojem je ubijen Kasem Sulejmani, najmoćniji iranski vojni komandant. Iran se isvetio ispaljivanjem raketa na baze SAD u Iraku, kada su dva neprijatelja bila najbliže ratu posljednjih decenija.

Fahrizadeh je bio jedini iranski naučnik koji je imenovan u “konačnoj procjeni” Međunarodne agencije za atomsku energiju 2015. povodom otvorenih pitanja o iranskom nuklearnom programu. U izvještaju IAEA je navedeno da je on nadzirao aktivnosti “u korist moguće vojne dimenzije nuklearnog programa”.

On je bio centralna figura u prezentaciji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua 2018, u kojoj je optužio Iran da i dalje radi na proizvodnji nuklearnog oružja. “Zapamtite to ime, Fahrizadehm”, rekao je tada Netanjahu.

Izrael u posljednje vrijeme normalizuje odnose sa arapskim državama u Zalivu koje su takođe neprijateljski raspoložene prema Iranu.

Bonus video: