U Južnoj Koreji zabrinjava brzina širenja koronavirusa

Južnokorejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prijavio je danas 504 nova slučaja Kovida-19 što dovodi ukupan broj zaraženih na 33.375, uključujući 522 umrla

1726 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Južna Koreja prijavila je preko 500 novih slučajeva zaraze koronavirusom treći uzastopni dan i upozorila da takva brzina širenja virusa nije viđena od najgoreg talasa proljetos.

Južnokorejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prijavio je danas 504 nova slučaja Kovida-19 što dovodi ukupan broj zaraženih na 33.375, uključujući 522 umrla.

Oko 330 novih slučajeva zaraze je registrovano u gusto naseljenom gradskom dijelu Seula gdje živi oko polovina ukupnog broja stanovnika od 51 milion. Zdravstveni radnici se bore da zaustave prenos bolesti vezan za bolnice, škole, saune, teretane i vojsku.

Infekcije su takođe prijavljene u drugim vodećim gradovima uključujući Deguu, koji je bio epicentar u prethodnom velikom talasu zaraze u februaru i martu.

Broj zaraženih počeo je naglo da raste kada je vlada ublažile restrikcije socijalnog distanciranja na najniži nivo u oktobru da podrži slabu privredu, i dozvolila ponovno otvaranje visokorizičnih mesta kao što su noćni klubovi, karaoke barovi i sportski događaji.

Tamošnji zvaničnici su ove nedjelje ponovo uveli neke od restrikcija, a vjerovatno će biti primorani da ograniče i ekonomske aktovnosti ako se širenje zaraze ne uspori.

Bonus video: