Kineske vlasti protjerale petnastak američkih novinara

Njujork tajms: SAD ograničile putovanja za članove Komunističke partije Kine

"Decenijama smo dozvoljavali Komunističkoj partiji Kine slobodan pristup bez ograničenja američkim institucijama i firmama dok te iste privilegije nikad nisu bile slobodno date građanima SAD u Kini", rekao je portparol Stejt departmenta

2679 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Vašington je uveo nove strože mjere ograničavajući ulaz u SAD članovima Komunističke partije Kine, prenosi danas Njujork tajms pozivajući se na Stejt department.

Nove restrikcije koje su stupile juče na snagu ograničavaju trajanje viza za članove Komunističke partije Kine i članove njihove uže porodice na mjesec dana, uz dozoljen samo jedan ulazak u zemlju, naveo je list.

"Decenijama smo dozvoljavali Komunističkoj partiji Kine slobodan pristup bez ograničenja američkim institucijama i firmama dok te iste privilegije nikad nisu bile slobodno date građanima SAD u Kini", rekao je portparol Stejt departmenta, a prenosi Njujork tajms.

Tražioci viza su ranije mogli da dobiju vize za posjetioce koje važe deset godina. Prema listu, nove restrikcije bi teoretski mogle da budu primjenjive na oko 270 miliona ljudi.

Tenzije su porasle između dvije najveće sjvetske privrede u više oblasti i obje su usvojile mjere za ograničavanje putovanja jedna drugoj.

Kineske vlasti protjerale su ove godine petnastak američkih novinara iz najvećih listova.

Vašington je sa svoje strane smanjio broj akreditacija kineskim novinarima kod vladinih tijela i ojačao ograničenja za više kineskih medija na svojoj teritoriji ocjenjujući da se radi o "organima propagande".

Administracija predsjednika Donalda Trampa je takođe ukinula vize za više od hiljadu kineskih studenata i istraživača osumnjičenih za špijunažu u SAD. Peking je reagovao osuđujući "politički progon i rasnu diskriminaciju".

Preporučujemo za Vas