Komisija ostupila po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije

Agencija UN uklonila kanabis i smolu kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika

Isključivanjem kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije, podgrupe Prve kategorije, Komisija je postupila po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije

7697 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Komisija UN za opojne droge odlučila je danas da iz kategorije najopasnijih narkotika ukloni kanabis i smolu kanabisa koja se koristi za proizvodnju hašiša.

Odluka Komisije sa sjedištem u Beču mogla bi da utiče na globalnu industriju medicinske marihuane.

Kanabis će međutim ostati u kategoriji droga koje su pod manje strogim režimom kontrole, tako da današnje glasanje članicama UN ne omogućava da legalizuju marihuanu u okviru međunarodnog sistema kontrole narkotika.

Za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije prema Jedinstvenoj konvenciji o opojnim drogama, glasalo je 27 članova Komisije, 25 je bilo protiv, a jedan uzdržan, navela je agencija UN.

Na osnovu te Konvencije iz 1961. godine, međunarodnog sporazuma o zabrani proizvodnje i snabdijevanja odredjenim drogama, kanabis i smola kanabisa do sada su bili u Četvrtoj kategoriji, zajedno s heroinom i drugim opioidima.

Isključivanjem kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije, podgrupe Prve kategorije, Komisija je postupila po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

Komisija UN je glasala i da kanabis i smola kanabisa ostanu u Prvoj kategoriji, u kojoj su između ostalog kokain, metadon, fentanil, opijum i morfijum.

Kanada i Urugvaj su jedine dvije države koje su legalizovale i prodaju i korišćenje kanabisa u rekreativne svrhe, dok su mnoge zemlje širom svijeta dekriminalizovale posjedovanje marihuane.

Stručnjaci navode da bi uklanjanje kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika moglo da dovede do slabljenja međunarodnih kontrola medicinske marihuane.

Preporučujemo za Vas