Tajvan presudan za globalnu borbu protiv sajber-kriminala

"Tajvanska policija ima posebnu jedinicu za istragu tehnoloških zločina koja uključuje profesionalne istražitelje sajber-kriminala. Takođe je osnovana digitalna forenzička laboratorija koja ispunjava zahtjeve ISO 17025. Sajber kriminal ne poznaje granice, pa se Tajvan nada da će sarađivati sa ostatkom svijeta u zajedničkoj borbi protiv tog problema", rekao je Ming-chao

2223 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kao zemlja koja je iskusila i borila se protiv epidemije SARS-a 2003. godine, Tajvan je izvršio pravovremene pripreme za suočavanje sa Kovidom-19, sprovodeći rani skrining dolazećih putnika, praveći zalihe sredstava za borbu protiv pandemije i formirajući nacionalni tim za proizvodnju maski. Brzi odgovor vlade i saradnja građana Tajvana pomogli su efikasnom suzbijanju širenja bolesti.

To je rekao Komesar Huan Ming-chao iz Ministarstva odbrane Republike Kine.

On je objasnio da od pojave krajem 2019. godine, Kovid-19 je evoluirao u globalnu pandemiju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, bilo je više od 33,2 miliona potvrđenih slučajeva Kovida-19 i više od milion smrtnih slučajeva povezanih sa tom bolešću širom svijeta.

"Međunarodna zajednica ulaže svoje resurse u borbu protiv Kovida-19 u fizičkom svijetu, ali sajber-svijet je takođe napadnut i suočava se sa velikim izazovima. „Trendovi sajber napada: Polugodišnji izvještaj za 2020. godinu“, objavljen u avgustu 2020. godine objavila poznata kompanija za IT bezbjednost Check Point Softvare Technologies Ltd, istakao je da su „phishing“ i „malware“ napadi povezani sa Kovidom-19 dramatično porasli sa manje od 5.000 nedjeljno u februaru na više od 200.000 krajem aprila", rekao je Ming-chao.

On je kazao da istovremeno, dok Kovid-19 ozbiljno utiče na život i sigurnost ljudi, sajber-kriminal podriva nacionalnu bezbjednost, poslovanje i sigurnost ličnih podataka i imovine, uzrokujući značajnu štetu i gubitke, ali da se Tajvan uspješno bori..

"Tajvanski uspjeh u suzbijanju Kovida-19 zaslužio je priznanje širom svijeta. Suočen sa sajber-prijetnjama i s njima povezanim izazovima, Tajvan je aktivno promovisao politike zasnovane na konceptu da je informaciona bezbjednost nacionalna bezbjednost. Podržao je napore za obuku stručnjaka za IT bezbjednost i razvoj industrije IT bezbjednosti i inovativnih tehnologija. Tajvanski nacionalni timovi su uvijek prisutni kada je riječ o sprječavanju širenja bolesti ili sajber-kriminala", navodi Ming-chao.

Sajber kriminal ne poznaje granice: Tajvan traži prekograničnu saradnju

Zemlje širom svijeta bore se protiv naširoko osuđenog širenja dječje pornografije, kršenja prava intelektualne svojine i krađe poslovnih tajni.

Prevare sa poslovnom e-poštom i softveri namijenjeni ucjeni takođe su generisali velike finansijske gubitke preduzećima, dok su kripto valute postale polje za kriminalne transakcije i pranje novca.

Budući da se svako ko ima pristup internetu može povezati sa bilo kojim uređajem sa pristupom internetom na svijetu, kriminalne organizacije iskorišćavaju anonimnost i slobodu koje to pruža da bi prikrili svoj identitet i uključili se u ilegalne aktivnosti.

"Tajvanska policija ima posebnu jedinicu za istragu tehnoloških zločina koja uključuje profesionalne istražitelje sajber-kriminala. Takođe je osnovana digitalna forenzička laboratorija koja ispunjava zahtjeve ISO 17025. Sajber kriminal ne poznaje granice, pa se Tajvan nada da će sarađivati sa ostatkom svijeta u zajedničkoj borbi protiv tog problema. Zbog rasprostranjenosti hakovanja koje sponzoriše država, razmjena obavještajnih podataka od ključne je važnosti za Tajvan."

Ming-chao je objasnio da su avgustu 2020. godine, američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost, Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo odbrane objavili su Analizu zlonamjernih softvera, u kojoj se navodi da hakerska organizacija koju sponzoriše država koristi varijantu zlonamjernog softvera iz 2008. poznatu kao TAIDOOR za pokretanje napada.

"Brojne tajvanske vladine agencije i preduzeća ranije su bili izloženi takvim napadima. U izvještaju o tom zlonamjernom softveru iz 2012. godine, Trend Micro Inc. primijetio je da su sve žrtve napada sa Tajvana i da su većina vladine organizacije. Tajvanski javni sektor je svakog mjeseca pod izuzetno velikim brojem sajber napada izvan tajvanskih granica - između 20 i 40 miliona slučajeva. Kao prioritetna meta državnih sponzora, Tajvan je u mogućnosti da prati njihove izvore i metode i zlonamjerni softver koji se koristi. Dijeleći obavještajne podatke, Tajvan bi mogao pomoći drugim zemljama da izbjegnu potencijalne prijetnje i olakšati uspostavljanje zajedničkog bezbjednosnog mehanizma koji će se suprotstaviti akterima koji predstavljaju državnu sajber-prijetnju. Takođe, s obzirom na to da hakeri često koriste komandno-kontrolne servere za postavljanje tačaka prekida i na taj način izbjegavaju istragu, međunarodna saradnja je od suštinskog značaja za sklapanje sveobuhvatne slike o lancima napada", ističe Ming-chao.

Tajvan može pomoći u borbi protiv sajber-kriminala

U julu 2016. godine na Tajvanu se dogodila neviđena hakerski prekršaj kada je sa bankomata Prve komercijalne banke nelegalno povučeno 83,27 miliona novih tajvanskih dolara.

U roku od nedjelju dana policija je povratila 77,48 miliona ukradenih sredstava i uhapsila tri člana hakerske organizaicje – Letonca Andrejsa Peregudovsa, Rumuna Mihaila Colibabu Moldavca i Niklau Penkova - koji su do tada uspjevali izbjeći rukama pravde. Incident je privukao međunarodnu pažnju.

"U septembru iste godine, slična pljačka bankomata dogodila se u Rumuniji. Smatralo se da je osumnjičeni Babii umiješan u oba slučaja, što je navelo istražitelje da zaključe da je krađe počinila ista grupacija. Na poziv Agencije Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (Europol), Tajvanski biro za krivične istrage (CIB) posjetio je njihove kancelarije tri puta radi razmjene obavještajnih podataka i dokaza. Nakon toga su dva tijela pokrenula operaciju TAIEKS. Prema ovom planu, CIB je Europolu dostavio ključne dokaze preuzete sa mobilnih telefona osumnjičeni, koji je pomoću dokaza identifikovao osumnjičenog organizatora, poznatog kao Dennys, koji je tada bio u Španiji. To je dovelo do njegovog hapšenja od strane Europola i španske policije, čime je zaustavljena ta hakerska organizacija", rekao je Komesa kineskog ministarstva odbrane.

On ističe da borba protiv sajber kriminala zahtijeva međunarodnu saradnju i Tajvan mora sarađivati sa drugim zemljama, da može pomoći tim zemljama i spreman je da podijeli svoja iskustva kako bi sajber-prostor učinio sigurnijim i ostvario istinski internet bez granica.

"Molim vas da podržite učešće Tajvana kao posmatrača u godišnjoj Generalnoj skupštini INTERPOL-a, kao i učešće u sastancima, mehanizmima i aktivnosti obuke INTERPOL-a. Iznoseći svoju podršku Tajvanu na međunarodnim forumima, možete igrati presudnu ulogu u postizanju cilja Tajvana da na pragmatičan i smislen način učestvuje u međunarodnim organizacijama. Tajvan može da pomogne u borbi protiv sajber kriminala", zaključuje Ming-chao.

Bonus video: