Američki regulatori objavili pozitivnu reviziju Fajzerovih podataka o vakcini

Ako se dobije zeleno svjetlo prvi će se vakcinisati zdravstveni radnici i korisnici domova za stare i nemoćne, prema planovima koje su pripremile američke savezne države

12189 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki regulatori danas su u svojoj reviziji objavljenoj onlajn potvrdili da vakcina Fajzera i Bionteka protiv koronavirusa snažno štiti od te bolesti, u pripremi za zvanično odobrenje te vakcine.

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) objavila je svoju analizu onlajn dok je preko Atlantika Britanija već odobrila vakcinu i danas počela vakcinaciju svojih najstarijih gradjana.

Međutim, SAD ocjenjuje eksperimentalne vakcine na jedinstven način, u četvrtak će FDA sazvati svojevrstan "naučni sud" koji će raspravljati pred javnosti i uz onlajn prenos, koliko su jaki podaci koji podržavaju te vakcine.

Panel nezavisnih naučnika će detaljno analizirati prvi prolazni izvještaj FDA-a prije nego što predloži da li vakcina izgleda dovoljno bezbjedna i efikasna za milione Amerikanaca. FDA koji obično slijedi savjet odbora treba, kako se očekuje da objavi svoju odluku u danima poslije te revizije.

Ako se dobije zeleno svjetlo prvi će se vakcinisati zdravstveni radnici i korisnici domova za stare i nemoćne, prema planovima koje su pripremile američke savezne države.

Američki Fajzer i njegov njemački partner Biontek (BioNTech) ranije su javili da vakcine izgledaju 95 odsto efikasne u sprečavanju korona virusa, na osnovu velike studije koja je još u toku.

Bonus video: