naveli da je efikasna 86 odsto

Emirati odobrili vakcinu Sinofarma protiv koronavirusa

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine 100 posto u sprječavanju teških i srednjih oblika bolesti, kao i da nema ozbiljne zabrinutosti za njenu bezbjednost

3961 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili su danas vakcinu protiv koronavirusa kineske farmaceutska kompanije Sinofarm navodeći da je ona efikasna 86 odsto na osnovu zaključaka analize treće faze testiranja.

Ministarstvo zdravlja Emirata objavilo je da je zvanično registrovalo vakcinu, javila je državna novinska agencija Vam (WAM).

Ta vakcina je u Emiratima od jula bila u trećoj fazi testiranja, posljednjoj kliničkoj analizi prije odobrenja, i u septembru je dobila dozvolu za hitnu upotrebu za zdravstveno osoblje.

Današnja objava predstavlja važan glas povjerenja zdravstvenih vlasti Emirata oko bezbednosti i efikasnosti vakcine, navela je agencija Vam navodeći da su zdravstveni zvaničnici ispitali preliminarne rezultate testova faze tri, iz kojih je utvrđena efikasnost vakcine od 86 odsto.

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine 100 posto u sprječavanju teških i srednjih oblika bolesti, kao i da nema ozbiljne zabrinutosti za njenu bezbjednost.

Do sada su dvije vakcine protiv koronavirusa podvrgnute studiji faze tri u Emiratima, vakcina Sinofarma i ruska vakcina Sputnjik V.

Emir Dubaija, šeik Mohamed ben Rašed al Maktum rekao je u novembru da je vakcinisan eksperimentalnom vakcinom, ne navodeći kojom.

Preporučujemo za Vas