kupovina ljekova i medicinske opreme

Iran tvdi da sankcije SAD otežavaju pristup vakcinama protiv kovid-19

Administracija predsjednika Donalda Trampa uvela je sankcije iranskom bankarskom sektoru i vitalnoj naftnoj i gasnoj industriji poslije jednostranog povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 2018. godine

2998 pregleda 0 komentar(a)
Rohani, Foto: Reuters
Rohani, Foto: Reuters

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da američke sankcije otežavaju Iranu kupovinu ljekova i medicinske opreme iz inostranstva, uključujući vakcine protiv kovid-19 koje su neophodne kako bi se zaustavila najgora epidemija na Bliskom istoku.

Administracija predsjednika Donalda Trampa uvela je sankcije iranskom bankarskom sektoru i vitalnoj naftnoj i gasnoj industriji poslije jednostranog povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 2018. godine.

Iako SAD insistiraju da su lekovi i humanitarna roba izuzeti od sankcija, ograničenja trgovine učinila su da mnoge banke i kompanije širom svijeta oklevaju da posluju sa Iranom, plašeći se kaznenih mjera iz Vašingtona. Zemlja je takođe odsječena od međunarodnog bankarskog sistema, što otežava plaćanje.

"Naši ljudi treba da znaju da bi za bilo koji potez koji planiramo da preduzmemo za uvoz ljekova, vakcina i opreme trebalo sto puta da prokunemo Trampa", prenijela je iranska agencija IRNA Rohanijeve riječi.

Rekao je da su čak i jednostavne transakcije za kupovinu ljekova iz drugih zemalja postale izuzetno teške i da su potrebne "nedjelje" za prenos sredstava.

Rohani je rekao da vlasti ipak čine sve što mogu da bi kupile vakcine iz inostranstva, nadajući se da će ih što prjie dostaviti visoko rizičnim osobama.

Prošle nedjelje Iran je rekao da radi na sopstvenoj vakcini, a testiranje na ljudima trebalo bi da počne sljedećeg mjeseca. Planira da kupi 20 miliona doza vakcina iz inostranstva, za populaciju veću od 80 miliona ljudi.

Iran je prijavio više od 50.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa od više od milion zaraženih - najteže pogođena država na Bliskom Istoku.

Vlasti su oklijevale da nametnu stroge mjere zaključavanja delimično i zbog zabrinutosti da će to dodatno pogoršati ionako tešku ekonomsku krizu. Sankcije su doprinele padu valute u zemlji poslednjih godina zbog čega su cijene osnovnih sredstava skočile i potrošile zalihe novca većine Iranaca.

Preporučujemo za Vas