Preko Kovaksa neće biti dovoljno vakcina

Aktivisti upozoravaju da su bogate zemlje obezbijedile zalihe vakcina da više puta imunizuju cijelo stanovništvo, dok siromašne neće moći da zaštite ljekare i najugroženije grupe

4368 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Devet od deset osoba u 70 država sa niskim prihodima vjerovatno neće biti vakcinisano protiv kovida-19 tokom sljedeće godine jer su većinu najperspektivnijih vakcina već pokupovale zapadne zemlje, saopštili su juče aktivisti.

Bogate zemlje koje predstavljaju 14 odsto svjetske populacije obezbijedile su 53 odsto najperspektivnijih vakcina, a inicijativa Kovaks, preko koje vakcine obezbjeđuju siromašnije zemlje, neće moći da zadovolji potrebe saopšteno je iz Narodnog saveza za vakcine koji uključuje organizacije Amnesti internešnal, Oksfam i Global džastis nau.

Skoro sve zalihe vakcine koju proizvode Fajzer i BioNTek će otići bogatim zemljama - 96 odsto doza su kupile zapadne zemlje, navodi „Gardijan“. Modernina vakcina, zasnovana na istoj tehnologiji sa efikasnošću od 95 odsto, takođe je u potpunosti namijenjena bogatim zemljama.

Sa druge strane, vakcina Oksforda i AstraZeneke, koja je efikasna u 70 odsto slučajeva, namijenjena je uglavnom siromašnijim zemljama a proizvođači su obećali da će 64 odsto svojih doza opredijeliti za zemlje u razvoju.

Iz Saveza pozdravljaju odluku britanskih proizvođača, ali kažu da AstraZeneka u najboljoj varijanti može da dopre samo do 18 odsto svjetske populacije sljedeće godine što pokazuje „da jedna kompanija sama ne može da snabdije cijeli svijet“.

Kada je pandemija počela da se razbuktava, preduzeti su koraci kako bi se širom svijeta obezbijedio pravedan pristup vakcinama.

Preko inicijative poznate kao Kovaks, oko dvije milijarde doza bi trebalo da bude distribuirano siromašnijim zemljama do kraja 2021, ali to predstavlja svega 20 odsto populacije u zemljama koje su se prijavile, piše Rojters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prošlog mjeseca nakon samita G20 kazala da je zabrinuta da iz Kovaksa nijesu krenuli u direktne pregovore sa proizvođačima vakcina kako bi obezbijedili dodatne doze i pozvala ih da to što prije učine. Većina država koja se prijavila za Kovaks nije sklopila bilateralne dogovore za proizvođačima.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da se nada da će pola milijarde doza vakcina preko Kovaksa biti dostupno u prvom kvartalu naredne godine. Iz Saveza za vakcine kažu da to neće biti dovoljno i da farmaceutske kompanije treba da podijele tehnologiju i pravo na intelektualnu svojinu kako bi bilo proizvedeno dovoljno vakcina. Njihova analiza je pokazala da su bogate zemlje kupile dovoljno doza da tri puta vakcinišu cijelu populaciju ukoliko sve vakcine budu odobrene dok siromašne zemlje neće imati dovoljno da vakcinišu zdravstvene radnike i ugrožene grupe.

Kanada, koja je juče odobrila vakcinu Fajzer/BioNTek vakcinu i sljedeće nedjelje počinje vakcinaciju, naručila je dovoljno doza da svakog stanovnika pet puta imunizuje.

Britanija je u ponedjeljak počela vakcinaciju stanovništva Fajzerovom i BioNTekovom vakcinom, a očekuje se da ove kompanije uskoro dobiju zeleno svijetlo i od regulatora u SAD i Evropi. Druge dvije vakcine, Modernina i Oksfordova, čekaju odobrenje u više država. Siromašnije zemlje će, kako navodi BBC, morati da čekaju ili da sklapaju dogovore sa drugim proizvođačima.

Rusija je takođe objavile pozitivne rezultate za svoju vakcinu Sputnjik V, ali ona nije prošla standardni proces kliničkog ispitivanja. Turska je, na primjer, juče odbacila mogućnost kupovine ruske vakcine navodeći da ona nije ispunila uslove „dobre laboratorijske prakse“.

U međuvremenu, pošiljke vakcine Koronavak, kineske biofarmaceutske kompanije Sinovak, stigle su u Indoneziju u okviru priprema za masovnu kampanju vakcinacije, mada ni za tu vakcinu nijesu u potpunosti završena klinička testiranja. Ta firma je sklopila dogovore sa Turskom, Brazilom i Čileom.

Osobe sa teškim alergijama da ne primaju Fajzerovu vakcinu

Britansko medicinsko regulatorno tijelo savjetovalo je juče osobama sa istorijom težih oblika alergije da ne primaju vakcinu protiv kovida-19 koju su proizveli Fajzer i BioNTek nakon što su dvije osobe prijavile anafilaktičke reakcije koje se povezuju sa vakcinom. Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) saopšteno je da se radi o osobama koje su imale istoriju teških alergijskig reakcija. „Oba pacijenta se sada oporavljaju”, kazao je medicinski direktor NHS-a Stiven Pouvis. NHS će tražiti dodatne informacije, a iz Fajzera i BioNTeka je saopšteno da podržavaju dalja ispitivanja. Fajzer je saopštio da su osobe sa istorijom teških alergijskih reakcija na vakcine ili sastojke vakcina bile isključene iz posljednje faze ispitivanja.

Bonus video: