U Iranu uhapšene stotine, vlasti prijete smrtnom kaznom za sve

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je iranske neprijatelje SAD i Izrael za izazivanje nemira u toj zemlji, poručivši da se neredi neće tolerisati
0 komentar(a)
Iran protesti, Foto: Reuters
Iran protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2018. 11:26h

Predsjednik iranskog Revolucionarnog suda Musa Gazanfarabadi upozorio je da bi uhapšeni demonstranti mogli da se suoče sa smrtnom kaznom.

Iranska novinska agencija Tasnim je objavila da će uskoro neki od više stotina uhapšenih tokom višednevnih antivladinih protesta uskoro biti izvedeni pred sud, piše Tanjug.

"Očigledno, jedna od optužbi za koje bi oni mogli da se terete može biti Moharebeh", rekao je on danas, navodi Tasnim.

AP objašnjava da Moharebeh znači "rat protiv Boga", što je prestup za koji je u Iranu predviđena smrtna kazna.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei optužio je neprijatelje Islamske republike za podsticanje nemira u toj zemlji.

"Posljednjih dana, neprijatelji Irana koriste različito oruđe uključujući keš, oružje, politiku i obavještajni aparat kako bi stvorili probleme Islamskoj republici", naveo je Hamnei i poručio da će se "obratiti naciji kada bude pravo vrijeme".

Gazanfarabadi je, takođe, rekao da će neki demonstranti uskoro biti izvedeni pred sud po optužbama za djelovanje protiv nacionalne bezbjednosti i oštećenje javnih objekata, istakavši da je učešće na skupovima koje nije odobrilo iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova - nezakonito.

Inače, iranski Revolucionarni sud nadležan je za slučajeve koji podrazumijevaju optužbe za pokušaje svrgavanja vlade, napominje američka agencija.

Još jedna poluzvanična iranska novinska agencija, ILNA, javlja da je u protekla tri dana tokom protesta u Teheranu uhapšeno 450 ljudi, a pri tom se poziva na Alija Asgara Naserbahta, zamjenika guvernera Teherana zaduženog za bezbjednost.

Naserbaht je, kako navodi LNA, rekao da je 200 demonstranata uhapšeno u subotu, 150 u nedjelju, a 100 u ponedjeljak.

Demonstracije su počele u četvrtak u gradu Mašhadu - prvobitno kao protest zbog pogoršanja životnog standarda, poskupljenja i korupcije, ali su prerasle u antivladine proteste.

Protesti su se u međuvremenu proširili na više gradova, a vlasti od tada nisu objavile nikakve zvanične brojčane podatke o hapšenjima u zemlji.

Iranska državna televizija javila je da je devet osoba ubijeno protekle noći u protestima i neredima širim zemlje, čime je broj žrtava posle šestodnevnih protesta porastao na najmanje 20, navodi američka agencija.

Bonus video: