Ordenom prve klase Nasr (pobjeda)

Iran: Hamenei posthumno odlikovao glavnog nuklearnog naučnika

Kako je objavljeno Orden prve klase Nasr (pobjeda) koji ima Hameneijev potpis predao je porodici naučnika načelnik Generalštaba general major Mohamed Bageri, rekavši da je to odlikovanje "namijenjeno onima koji brane Islamsku revoluciju, teritorijalni integritet i nezavisnost Irana"

2248 pregleda 1 komentar(a)
Sa sahrane Fahrizadeha, Foto: AP
Sa sahrane Fahrizadeha, Foto: AP

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamenei odlikovao je danas posthumno prestižnim vojnim ordenom glavnog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, ubijenog prošlog mjeseca u oružanom napadu iz zasjede kraj Teherana, javila je državna televizija.

Islamska Republika Iran je za to ubistvo optužila Izrael.

Kako je objavljeno Orden prve klase Nasr (pobjeda) koji ima Hameneijev potpis predao je porodici naučnika načelnik Generalštaba general major Mohamed Bageri, rekavši da je to odlikovanje "namijenjeno onima koji brane Islamsku revoluciju, teritorijalni integritet i nezavisnost Irana".

Komandant iranske vojske je rekao i da je to najviša medalja koja se daje u znak priznanja za logistički doprinos i podršku vojsci, prenio je Frans pres.

Poslije smrti Fahrizadeha, ministar odbrane Irana Amir Hatami je za pokojnika izjavio da je bio njegov zamjenik i načelnik Organizacije za odbrambene inovacije i istraživanje koje je usredsređeno na oblasti "nuklearne odbrane" u ministarstvu.

Fahrizadeha je premijer Izraela Benjamin Netanjahu 2018. godine označio kao direktora iranskog nuklearnog projekta i kada je objavio da je Izraelcima pošlo za rukom da iz jednog skladišta u Teheranu iznesu veliku arhivu o tom programu rekao je: "Zapamtite to ime Fahrizadeh".

Izrael se već dugo sumnjiči za čitav niz ciljanih ubistava iranskih nuklearnih naučnika u nastojanju da spriječi razvoj programa nuklearnog oružja.

Ta zemlja nije komentarisla ubistvo Fahrizadeha, ali je upozorila svoje građane koji putuju u inostranstvo da bi mogli biti meta iranskih terorističkh napada poslije najnovijeg ubistva.

Takođe su upozoreni bivši izraelski nuklearni naučnici da bi mogli biti na nišanu Irana.

Preporučujemo za Vas