Šta ako koronavirus mutira: BioNTek tvrdi da može da napravi novu vakcinu za šest nedjelja

"U principu ljepota informacione RNA tehnologije je u tome da možemo direktno da počnemo da razvijamo vakcinu koja potpuno imitira novu mutaciju", rekao je kodirektor kompanije Ugur Sahin

9275 pregleda 64 reakcija 10 komentar(a)
Detalj u blizini jedne od Fajzerovih fabrika, Foto: Reuters
Detalj u blizini jedne od Fajzerovih fabrika, Foto: Reuters

Njemačka laboratorija BioNTek koja je sa američkim Fajzerom razvila prvu vakcinu protiv kovida-19 odobrenu u svijetu, može da proizvede novu vakcinu za "šest nedjelja" u slučaju mutacije virusa kao što je ona primijećena u Velikoj Britaniji, rekao je danas kodirektor kompanije Ugur Sahin.

"Sposobni smo tehnički da isporučimo novu vakcinu za šest nedjelja", rekao je Sahin na konferenciji za novinare u Majensu u Njemačkoj, prenijela je agencija Frans pres.

"U principu ljepota informacione RNA tehnologije je u tome da možemo direktno da počnemo da razvijamo vakcinu koja potpuno imitira novu mutaciju", rekao je on.

Sahin je ponovio danas uvjerenje da njihova vakcina protiv koronavirusa djeluje i na novi soj detektovan u Velikoj Britaniji, ali je dodao da je potrebno napraviti nove testove da bi bili potpuno sigurni.

Novi soj primijećen uglavnom u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj posljednjih nedjelja izazvao je zabrinutost širom svijeta zbog znakova da bi mogao lakše da se širi.

Iako nema naznaka da novi soj virusa izaziva težu bolest, brojne zemlje u Evropi i drugdje ograničili su putovanja iz Velike Britanije.

"Mi ne znamo u ovom trenutku da li je naša vakcina takođe u stanju da pruži zaštitu od novog soja ali naučno visoka je vjerovatnoća da imuni odgovor koji izaziva ova vakcina takođe može da utiče na nove sojeve virusa", rekao je Sahin, prenosi agencija AP.

On je rekao da su proteini u britanskom soju virusa 99 odsto isti kao i prevladajući sojevi i da prema tome BioNTek ima "naučno uvjerenje" da će njihova vakcina biti efikasna.

To će se znati tačno tek kad se uradi eksperiment i za to će biti potrebno oko dvije nedjelje da se dobiju podaci, rekao je on i dodao da je vjerovatnoća da njihova vakcina djeluje "relativno visoka".

Ukoliko vakcina treba da bude prilagođena za novi soj kompanija bi to mogla da uradi za oko šest nedjelja, rekao je Ugur, mada je moguće da bi regulatorna tijela morala da odobre promjene prije nego što bude mogla da se koristi ta vakcina.

Juče je Evropska unija odobrila primjenu vakcine Fajzer/BioNTek u svojim zemljama članicama.

Ona je prethodno odobrena i počela da se primjenjuje u Britaniji, SAD i više drugih zemalja.

Bonus video: