Glas Amerike: Rusija - riječ koja je opterećivala i definisala mandat Donalda Trampa

U Trampovoj nacionalnoj strategiji za bezbjednost Rusija je označena kao opasnan konkurent, koji slabi američki globalni uticaj i koristi subverzivne metode kako bi "umanjila legitimitet demokratije", navodi Glas Amerike
70 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2017. 08:15h

Ako postoji jedna jedina riječ koja je opterećivala i definisala dosadašnji predsjednički mandat Donalda Trampa - onda je to Rusija, piše Glas Amerike.

"Nemam ništa s Rusijom i to svi znaju. Riječ je o prevari demokrata, kojom pravdaju izgubljene izbore." Ovo je bila izjava Donalda Trampa pred kraj godine, kada je još jednom odbacio optužbe da je blag prema Kremlju, moguće i zbog toga što želi da se oduži Rusiji, jer mu je pomogla da pobijedi Hilari Klinton na predsjedničkim izborima.

U januaru, dvije nedjelje prije nego što je Tramp položio zakletvu, kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe Džejmsa Klepera objavila je da su CIA, FBI i NSA zaključile da je predsjednik Rusije Vladimir Putin pokušao da osigura pobjedu Trampa na izborima, piše Glas Amerike.

Kako se navodi, Putin je naredio kampanju iznošenja neistina o Hilari Klinton i time umanjio šanse da bude izabrana. Putinov izbor bio je Tramp i težio je da mu poveća šanse za izbor diskreditacijom Klintonove.

Zbog ovih navoda pokrenuta je istraga u Kongresu. U martu je direktor FBI-a Džejms Komi potvrdio da je i njegova agencija istraživala potencijalne veze Trampovog tima i Kremlja.

Ubrzo potom, Tramp je otpustio Komija. To je dovelo do imenovanja specijalnog tužioca Robeta Milera, u čijoj istrazi o Rusiji su već podignute neke optužnice, a pojedini Trampovi saradnici iz kampanje su priznalli krivicu za manje prekršaje.

Kao predsjednik, Tramp ponekad govori jedno, a radi drugo. Nedavno je odobrio prodaju smrtonosnog oružja ukrajinskim snagama koje se bore protiv ruskih separatista i potpisao zakon o uvođenju sankcija Moskvi zbog Ukrajine, uz ocjenu da zakon ima “ozbiljne nedostatke”. Ipak, u svojim govorima naglašava da se trudi da poboljša odnose sa Kremljom.

"Mislim da je prijateljski odnos sa Rusijom, umjesto stalne borbe, koristan i za svijet i za našu zemlju, a ne znak slabosti."

U Trampovoj nacionalnoj strategiji za bezbjednost Rusija je označena kao opasnan konkurent, koji slabi američki globalni uticaj i koristi subverzivne metode kako bi "umanjila legitimitet demokratije", navodi Glas Amerike.

Ipak,u govoru u kojem je predstavio strategiju, Tramp je govorio o izgradnji partnerstva sa Putinom.

"Juče me je zvao ruski predsjednik Putin i zahvalio se našoj zemlji zbog toga što je CIA razotkrila planiranje velikog terorističkog napada u Sankt Peterburgu. Moglo je da nastrada na hiljade ljudi, ali su uspjeli da uhapse teroriste prije napada, i nijedan život nije izgubljen. To je sjajna stvar i način na koji bi trebalo da se radi".

Analitičari kažu da je Rusija postala prizma kroz koju se posmatra svaki Trampov potez, te da je moguće da je predsjednik zato oštriji prema Kremlju nego što bi inače bio.

"Djeluje kao da se previše trudi, kako ljudi ne bi pomislili na najgore o njegovoj vezi sa Putinom. Nedavna dozvola za prodaju smrtonosnog oružja Ukrajini je odluka koju je Obamina administracija godinama blokirala i to dok je Ukrajina doživljavala invaziju, a tamo je i dalje rat. To je veoma snažna poruka", kaže Džejms Kirčik iz instituta Brukings, a prenosi Glas Amerike.

Druga godina mandata Donalda Trampa će vjerovatno ličiti na prvu – u njoj će dominirati Rusija i istraga Roberta Milera, koja se neumitno približava kraju, a koju Tramp često negira. Istovremeno, na svjetskoj sceni se Tramp suočava sa jedinom osobom koju je magazin "Forbs" rangirao kao moćniju od njega – Vladimirom Putinom.

Bonus video: