dokument predložila vladajuća akp

Turski parlament usvojio zakon o nadgledanju grupa civilnog društva

Prema zakonu o "sprječavanju finansiranja širenja oružja za masovno uništenje" dodato je da vlasti mogu da sprovode godišnju inspekciju nevladinih organizacija u borbi protiv finansiranja terorizma

2978 pregleda 2 komentar(a)
Zakon predložila stranka presjednika Erdogana, Foto: Reuters
Zakon predložila stranka presjednika Erdogana, Foto: Reuters

Turski parlament usvojio je juče dopunu zakona kojim će se pojačati vladino nadgledanje grupa civilnog društva, iako su organizacija za ljudska prava upozorile da će tim zakonom da se krše prava tih grupa.

Prema zakonu o "sprječavanju finansiranja širenja oružja za masovno uništenje" dodato je da vlasti mogu da sprovode godišnju inspekciju nevladinih organizacija u borbi protiv finansiranja terorizma.

Zakon omogućava turskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da smjenjuje članove nevladinih organizacija ako se protiv nekog člana vodi istrage zbog optužbi za terorizam. Sud može da blokira pristup društvenim mrežama tim organizacijama ako onlajn imaju donatorske kampanje bez prethodne dozvole vlasti.

Zakon je predložila vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP). Ranije usvojeni antiteroristički zakoni doveli su do hapšenja političara, novinara i aktivista civilnog društva.

Gotovo 680 grupa civilnog društva potpisalo je zajedničku deklaraciju protiv zakona, navodeći da će im to ograničiti sposobnost prikupljanja sredstava i sprovodjenje aktivnosti. Naveli su da zakon krši turski Ustav, koji garantuje slobodu udruživanja.

Zakon bi trebalo da bude primijenjen i na međunarodne grupe civilnog društva koje djeluju u Turskoj.