Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao poništavanje veta na Zakon o odbrani

Ukoliko Senat donese odluku saglasnu Predstavničkom domu, to će biti prvo poništavanje veta tokom vladavine aktuelnog predsjednika Trampa

3669 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je poništavanje veta koji je odlazeći predsjednik SAD Donald Tramp uložio na Zakon o finansiranju odbrambenih programa vrijedan 740 milijardi dolara.

Kako javlja Glas Amerike, poslije izjašnjavanja Predstavničkog doma gdje su u većini demokrate, na redu je da se o tome izjasni Senat u kome većinu čine republikanci, a glasanje se očekuje tokom nedjelje.

Ukoliko to tijelo američkog Kongresa donese odluku saglasnu Predstavničkom domu, to će biti prvo poništavanje veta tokom vladavine aktuelnog predsjednika Trampa.

Za poništavanje predsjedničkog veta potrebna je dvotrećinska većina članova oba doma Kongresa.

Zakonom o finansiranju odbrambenih programa trebalo bi da budu regulisane povišice pripadnika američke vojske, ali i politika Sekretarijata za odbranu – Pentagona u smislu broja trupa, oružanih sistema i kadrovskih pitanja.

Donald Tramp je iznio niz kritika na račun tog zakona, tvrdeći bez pruženih obrazloženja, da ide u korist Kini.

Zahtijevao je eliminisanje odrednica kojima se omogućava preimenovanje vojnih baza koja nose imena vodja Konfederacije – dijela teritorije SAD koji je pokušao da se otcijepi tokom Građanskog rata 1861-1865.

Takođe je tražio dodavanje odredbi koje bi omogućavale lakše utuživanje kompanija, vlasnica društvenih mreža povodom sadržaja objavljenih na njihovim platformama.

Prethodno je Predstavnički dom podržao veća novčana izdvajanja u paketu pomoći ugroženima pandemijom koronavirusa.

Prema tom predlogu za koji se zalagao aktuelni predsjednik Donald Tramp, predviđena direktna novčana isplata pomoći iznosila bi 2.000 dolara po osobi.

Podržalo ga je 275 članova Predstavničkog doma dok ih je 134 bilo protiv. Predlogu se usprotivilo 130 republikanaca, dva nezavisna člana Predstavničkog doma i dva demokratska člana tog tijela.

Nakon većinski demokratskog Predstavničkog doma o tom predlogu trebalo bi da se izjasni i republikanski Senat.

Za usvajanje tog predloga potrebna je dvotrećinska većina oba doma Kongresa. Stupa na snagu predsjedničkim potpisom.

Glasanje o većem novčanom paketu pomoći održano je pošto je aktuelni predsjednik Donald Tramp u nedelju potpisao zakon koji podrazumijeva direktnu isplatu novčane pomoći u iznosu od 600 dolara – zakonskog rješenja koje je prethodno žestoko kritikovao.

Bonus video: