Hongkong: Džimi Laj vraćen u zatvor

Laj, koji je veoma kritičan prema vlastima u Pekingu, optužen je za dosluh sa stranim elementima radi ugrožavanja nacionalne bezbjednosti, na osnovu Tviter poruka i intervjua i komentara koje je davao za strane medije

6963 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hongkonški medijski tajkun i demokratski aktivista Džimi Laj danas je vraćen u zatvor nakon saslušanja na kojem je sud uvažio zahtjev tužilaštva da ne bude pušten na slobodu uz kauciju.

Laj, koji je veoma kritičan prema vlastima u Pekingu, optužen je za dosluh sa stranim elementima radi ugrožavanja nacionalne bezbjednosti, na osnovu Tviter poruka i intervjua i komentara koje je davao za strane medije. Vlasnik tabloida Epl dejli bio je u pritvoru od 12. decembra, a oslobođen je 23. decembra uz kauciju od milion eura. Laj (73) je bio u kućnom pritvoru, morao je da preda pasoš i nije smio da se sastaje sa predstavnicima stranih vlada ili institucija koje Kina smatra neprijateljskim.

Bilo mu je zabranjeno da postavlja objave na društvenim mrežama i da daje izjave medijima.

Sudska pravila zabranjuju štampi da detaljno otkriva pravne argumente koje su odbrana i tužilaštvo iznijeli tokom saslušanja za puštanje Laja na slobodu.

Bonus video: